Una imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana de servei. Foto: Guàrdia Urbana (Facebook)

‘Molta policia, poca diversió’. Aquest és el títol d’una cançó punk que va es va convertir en lema popular fa uns quants anys. Seria aplicable a Barcelona avui dia? Els temps han canviat i el concepte de diversió ja no s’associa tant a la major o menor presència de policia. El que sí que es pot dir, però, és que a la ciutat hi ha un debat obert sobre si falten o no més agents de policia.

Qui hi té molt a dir en tot plegat, i ho fan, són els sindicats policials. “A la ciutat falten entre 400 i 500 agents”. Aquesta és la xifra que Manel García, el secretari general de SAPOL, el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, posa sobre la taula. Actualment, el cos policial municipal està format per gairebé 3.000 agents, xifra que creix una mica si es compten els agents que no són operatius (oficines) i els que encara estan en procés de formació.

Aquesta plantilla és, segons els sindicats, del tot insuficient. “La manca d’agents ve de fa temps. Fa vuit anys que no entra ningú al cos. Fa una dècada hi havia 3.400 agents i llavors no teníem un volum de servei tan gran com el d’ara ni nous reptes com per exemple el terrorisme”, afegeix García. El diagnòstic del secretari general de SAPOL va més enllà: “En aquests vuit anys la plantilla s’ha anat envellint i això a la llarga no es pot suportar. Tot es deu a una falta de previsió i organització”.

SAPOL no és l’únic sindicat que denuncia aquesta situació des de fa temps. El sindicat CSIF (Central Sindical Independent i Transparent) va reclamar fa pocs dies una convocatòria immediata de places per a aquest any. I és que la manca d’efectius que denuncien els sindicats es pot agreujar per les possibles jubilacions anticipades que el govern espanyol estudia aplicar a través d’un decret llei, que podria provocar que el cos perdi 400 agents de cop o en tres anys, segons com quedi definit el decret llei. “Si demà marxen 400 agents cal tenir present que, des que l’Ajuntament posa en marxa el procés de substitució, els nous agents tarden un any i mig a formar part de la plantilla”, afirma García.

PROPOSTA APROVADA
Tot plegat ha provocat que la comissió de Seguretat de l’Ajuntament aprovés a mitjans de febrer una proposta del Grup Municipal Demòcrata que insta el govern municipal a “afrontar urgentment l’ampliació de la plantilla i la planificació de noves convocatòries per cobrir la manca d’efectius de la Guàrdia Urbana, especialment tenint en compte les conseqüències que pot tenir la nova legislació reguladora de la jubilació anticipada dels policies locals”. Barcelona En Comú es va abstenir en la votació però el CSIF, que va impulsar l’acord, va celebrar l’aprovació de la proposta perquè significa que “en l’exercici 2018 s’hauran de convocar noves places per a la Guàrdia Urbana”. Aquest sindicat va més enllà que SAPOL i situa en 3.800 la xifra d’agents que hauria de tenir la policia municipal.

En paral·lel, el responsable del Grup Municipal Demòcrata en temes de seguretat, Jordi Martí, afirma que el seu partit va presentar la proposta perquè a la Guàrdia Urbana “hi ha un problema general de model que cal solucionar”. Martí considera que fan falta “més recursos i més agents” i també situa la xifra de nous policies que es necessiten entre els 400 i 500. Respecte al que va fer el seu partit en els quatre anys del mandat de Trias, Martí diu que “el problema ve abans de nosaltres i vam fer el que Montoro permetia. Vam aconseguir convocar places per a unes 100 vacants”.

“RESPONEM AMB XIFRES”
“No volem parlar molt del tema perquè ja ens hem explicat”. Aquest és un dels breus comentaris que fonts de l’Ajuntament fan servir per respondre quan se’ls pregunta per aquesta problemàtica. Les mateixes fonts admeten que els agents actuals “no són tots els que voldríem tenir però hem treballat, i molt, per millorar”. Al mateix temps recorden que “hi ha una promoció de 117 agents que aquest juny s’incorporen al cos, una promoció interadministrativa i una nova promoció que s’incorporarà el 2019”. “Responem a les crítiques amb xifres”, afegeixen des de l’Ajuntament. Unes xifres que uns dies després d’aquestes explicacions municipals van tornar a créixer, ja que l’Ajuntament va anunciar que convocarà aquest any 150 places noves.

A banda, en l’argumentari de l’actual govern, com també ho fa el Grup Municipal Demòcrata quan parla dels seus quatre anys de mandat, hi ha “la restricció” que suposa la llei d’estabilitat pressupostària del ministeri d’Hisenda de Cristóbal Montoro.

Aquesta realitat els sindicats no la neguen, però insten els polítics a estudiar possibles sortides. “Cal negociar entre les administracions i buscar solucions perquè hi ha un problema que s’ha d’arreglar”, afirma el secretari general de SAPOL. Sembla, doncs, que la pregunta de si Barcelona té ara mateix poca policia té una resposta que s’inclina cap al sí.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram