Parc Tecnològic

El retorn del Cibernàrium al Parc Tecnològic ha suposat acostar als veïns i veïnes de Nou Barris activitats formatives per millorar les competències digitals. Foto: Barcelona Activa

Barcelona Activa té serveis i programes d’ocupació, formació, emprenedoria i assessorament repartits per tota la ciutat i per a tothom. És el resultat d’una estratègia de proximitat que ve de lluny i que per al període 2021-2023 hi destina 120 milions d’euros per continuar acostant els serveis de l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona als districtes i barris, potenciant així l’ocupació i el teixit productiu de la ciutat, des del més convencional fins a les noves fórmules socioeconòmiques, com les derivades de l’Economia Social i Solidària.

L’Estratègia de Desenvolupament Econòmic de Proximitat 2021-2023 també inclou l’obertura de dos nous espais per acostar els recursos d’ocupació i promoció econòmica a la ciutadania: Sant Andreu Activa i Sants-Montjuïc Activa, que seguiran el model de Nou Barris Activa. A més, s’ampliarà la cobertura de serveis ja existents destinats a la dinamització de l’economia de proximitat, en col·laboració amb els Districtes, el Pla de Barris i el teixit socioeconòmic i comunitari dels territoris.

Aquesta política econòmica de proximitat ha contribuït fins ara a augmentar un 62% la mitjana de despesa per persona en edat de treballar en el conjunt dels sis districtes amb indicadors econòmics per sota de la renda mitjana de la ciutat, passant dels 24,8 euros als 40 euros. Una inversió que ha contribuït a millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de recerca o millora de feina, cosa que té un impacte en la disminució de l’atur i ofereix més accessibilitat en les formacions per a l’ocupació i l’emprenedoria.

Així ho detallen des de Barcelona Activa, que destaquen que el nombre de persones que utilitzen els seus serveis va créixer un 7,2% entre el 2020 i el 2021, arribant a les 57.656 persones. Entre els districtes amb un augment més pronunciat destaquen Nou Barris, on el nombre de persones ateses va créixer un 15,1%, Horta-Guinardó (13,5%) i Sant Andreu (10,2%), tots ells districtes amb indicadors socioeconòmics que requereixen atenció prioritària.

Pel que fa al nombre d’empreses que atén Barcelona Activa, l’augment entre el 2020 i el 2021 encara va ser més accentuat. Concretament, el creixement va ser d’un 10,9%, arribant a les 8.715 empreses. Per districtes, hi va haver augments molt notables. Sant Andreu apareix novament entre els llocs amb més pujada, amb un creixement del 27,3%. El segueixen Sants-Montjuïc (26,7%) i les Corts (17,2%).

Mapa Barcelona Activa

Són xifres molt positives i que, segons Emilia Pallàs, directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, “responen al criteri general de reactivar l’economia de la ciutat després de la pandèmia, però també a la visió territorial de destinar més recursos allà on són més necessaris”. “Hem contribuït a fer que els nivells de desocupació baixin més significativament als districtes on hi ha més atur, com a Nou Barris, per exemple, i això és una gran notícia”, remarca Pallàs.

“Quan pensem en una ciutat com Barcelona és imprescindible fer-ho globalment, com si ens la miréssim des de dalt d’un gratacel, però també s’ha de tenir la mirada de qui se situa a peu de carrer i té la possibilitat de detectar una altra realitat”, il·lustra la directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, que afegeix que “és necessari combinar les dues perspectives perquè així es poden analitzar millor les necessitats del mercat a cada territori i generar més àgilment les actuacions adients per poder-hi donar resposta”. “Exactament així és com treballem a Barcelona Activa: amb capil·laritat territorial i pensant les coses en funció de cada realitat, apropant-nos-hi físicament, comunicativament i metodològicament”, resumeix Pallàs.

La foto fixa a nivell macro, doncs, “convida a un cert optimisme”, en paraules de Pallàs, però encara ho fa més quan es posa la lupa a cada districte i s’analitzen les actuacions més destacades que s’hi han dut a terme els últims anys.

Ciutat Vella

Una de les actuacions que millor exemplifica aquesta filosofia de treball de la qual parla Pallàs és, com ella mateixa destaca, un curs de barberia per a joves migrants sense referents familiars que es va decidir dur a terme a Ciutat Vella i que ha tingut una molt bona acollida. “Ha resultat ser una gran idea”, celebra.

La directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa també cita l’impacte positiu del programa de subvencions Impulsem el que fas en aquest districte, que entre altres iniciatives ha finançat la Bugaderia Social ConviureNet, que presta els serveis de bugaderia convencional juntament amb serveis de dutxa i bugaderia per a dones sense llar.

Pel que fa al comerç, un altre dels àmbits que Pallàs descriu com a prioritari, des de Barcelona Activa detallen que s’ha registrat un augment de més d’un 700% en el programa d’assessorament Comerç a punt i que s’ha posat en marxa el projecte de comerç d’origen cultural divers, amb l’objectiu de promoure i facilitar el seu accés a recursos i serveis, així com a l’associacionisme.

Tot plegat són accions per “dinamitzar la petita economia de la ciutat”, apunta Pallàs, en les quals també hi suma una estratègia de retorn social que s’impulsarà enguany a partir d’un grup d’hotels compromesos amb la proximitat.

Eixample

Al districte central de la ciutat, la mesura de govern de comerç de l’Eixample ha permès impulsar un pla de xoc i accions de recuperació econòmica per al comerç, els mercats i la restauració després de l’impacte de la pandèmia. “Era necessari reactivar tots aquests sectors després de la covid”, argumenta Pallàs, que torna a posar d’exemple el programa Comerç a punt, destacant que a l’Eixample, a més, s’han desenvolupat línies específiques per al comerç d’origen xinès i pakistanès.

En aquest districte, apunta la directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, l’Impulsem el que fas ha finançat una desena de projectes de dinamització de locals buits en planta baixa, cosa que està contribuint a donar més vida a alguns carrers.

Un d’aquests projectes és la primera experiència de supermercat cooperatiu a nivell de ciutat: el Foodcoop BCN. Aquest establiment pioner centra la seva oferta en productes ecològics i de proximitat i es gestiona de forma democràtica i assembleària. De fet, enguany es pretén aprofitar aquest actiu per fomentar la interrelació de projectes d’aquest àmbit al districte. A més, es vol visibilitzar l’ecosistema de l’Economia Social i Solidària, tot potenciant la seva vinculació amb centres de formació professional del territori.

Sants-Montjuïc

On també s’ha impulsat l’Economia Social i Solidària és a Sants-Montjuïc. En aquest districte, s’ha portat a terme un treball conjunt amb entitats d’aquest àmbit (Impuls Cooperatiu de Sants, Cooperasec i l’Engranatge) per tal de fer una diagnosi i una detecció de les seves necessitats. En la mateixa línia, s’han assessorat iniciatives estratègiques en aquest camp, com per exemple el projecte Més que Cures (Cooperasec) i l’Obrador Mancomunat.

En matèria de formació, des de Barcelona Activa també destaquen el curs amb impacte comunitari de neteja ecològica que han dut a terme en aquest districte: 12 persones s’han format per a un sector laboral amb sortida professional. “No podem tenir manca de professionals formats. Hem d’analitzar les necessitats del mercat i generar la formació adient per poder-hi donar resposta”, insisteix Pallàs en aquest sentit.

Per últim, i en la línia de l’acció de Ciutat Vella referent als hotels que destacava la directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, durant aquest any a Sants-Montjuïc es reactivarà la taula de turisme amb l’objectiu de treballar per a la imbricació dels hotels i altres agents d’aquest sector al territori.

Les Corts

A les Corts, l’Economia Social i Solidària també hi té un arrelament destacat i, per això, s’han dut a terme accions de sensibilització i visibilització de les iniciatives d’aquest àmbit als centres educatius. Concretament, s’ha començat a treballar un projecte que s’implementarà enguany i que implica entitats d’Economia Social i Solidària i l’alumnat dels centres educatius de les Corts mitjançant activitats d’aprenentatge-servei.

La inclusió també és un factor molt present a les Corts. En aquest districte, s’està incidint en aquest aspecte cabdal entre les empreses cortsenques, específicament en el foment de la contractació de persones en situació de vulnerabilitat, mitjançant, entre altres, la intermediació d’ofertes amb Barcelona Activa amb empreses (com hotels o comerços) que col·laboren amb el Districte.

Finalment, i amb l’objectiu de continuar apropant-se als barris, les Cristalleries Planell es confirmen com el centre des d’on Barcelona Activa oferirà diversos programes. “Això permetrà als veïns i veïnes conèixer d’una manera més directe els serveis que tenen a la seva disposició a nivell de ciutat”, celebra Pallàs.

Sarrià-Sant Gervasi

Mentrestant, a Sarrià-Sant Gervasi, l’octubre del 2021 es va posar en marxa un nou Punt de Defensa dels Drets Laborals ubicat al Centre Cívic Vil·la Urània, consolidant-se així aquest servei a tots els districtes de la ciutat. Es tracta d’un servei gratuït que la directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa considera essencial i que, resumidament, presta assessorament en drets laborals tant a persones treballadores com a persones contractants. Qualsevol persona, resideixi on resideixi i estigui en la situació administrativa que estigui, pot adreçar-se a aquest servei.

D’una altra banda, en aquest districte també s’ha començat a treballar i a posar els fonaments del Programa de foment de l’emprenedoria juvenil i l’Economia Social i Solidària de l’agència municipal per a estudiants de centres educatius de secundària. De fet, enguany ja es farà una prova pilot d’aquest programa a l’Escola Projecte.

Gràcia

Un dels sectors clau de Gràcia és el cultural i el de les indústries creatives. En aquest sentit, l’any 2021 aquí es van dur a terme diferents accions adreçades a entitats culturals per reforçar la seva comunicació digital (van participar-hi 26 entitats). I parlant de cultura, també es va fer una intervenció específica destinada a assessorar establiments del sector de les llibreries en el marc del programa Comerç a punt.

A banda d’ajudar el sector cultural, Barcelona Activa també ha promocionat altres iniciatives socioeconòmiques en aquest districte i s’han incorporat accions de foment de l’emprenedoria juvenil i de l’ocupació en el marc de la mesura de govern de joves de Gràcia, que es desplegarà aquest 2022.

I el 2021, que Barcelona ha estat la capital mundial de l’alimentació sostenible, des de Barcelona Activa també recorden que a Gràcia precisament s’ha donat suport a iniciatives del sector de l’alimentació i del consum responsable, amb accions d’interrelació entre entitats vinculades a la política alimentària.

Horta-Guinardó

A Horta-Guinardó s’ha consolidat la Clota Cotreball, que ja té 30 projectes emprenedors residents i 46 persones cotreballadores. De fet, ja està en marxa el servei d’assessorament empresarial als projectes residents i s’ha intensificat la relació de la Clota Cotreball amb el comerç.

Aquí també s’ha iniciat l’atenció presencial quinzenal al Punt de Defensa dels Drets Laborals a Ca N’Andalet (un dijous a la tarda cada dues setmanes), que el 2021 va atendre 165 persones del districte.

A més, s’ha començat a treballar en un projecte d’apropament a les empreses per tal de fomentar l’ocupació de proximitat, generar una borsa de proveïdors propers i establir sinergies entre el teixit empresarial i l’associatiu i comunitari, alhora que es difonen recursos i serveis entre les empreses. Perquè, com insistia Pallàs, “la proximitat és un factor clau per potenciar el teixit productiu de la ciutat”.

Ca N'Andelet

S’ha iniciat l’atenció presencial al Punt de Defensa dels Drets Laborals a Ca N’Andalet. Foto: Ajuntament

Nou Barris

“A Nou Barris hi hem activat molts recursos nous”, apunta Pallàs quan se li pregunta per aquest districte. La directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa posa d’exemples el retorn del Cibernàrium al Parc Tecnològic, cosa que ha suposat acostar als veïns i veïnes activitats formatives per millorar les seves competències digitals, i Nou Barris Activa, un espai per a la promoció econòmica i l’ocupació per on mensualment passen més de 300 persones per participar en activitats de recerca de feina i rebre assessorament de drets laborals, així com d’emprenedoria i d’empresa.

I si a Sants-Montjuïc parlàvem de l’Economia Social i Solidària, en el cas de Nou Barris el 2021 s’hi va dur a terme la primera trobada d’entitats del sector, amb l’objectiu de crear un espai de treball conjunt entre les mateixes entitats, el Districte i Barcelona Activa per tal de donar impuls a les seves iniciatives.

Nou Barris Activa

S’ha consolidat l’equipament de Nou Barris Activa com un espai per a la promoció econòmica i l’ocupació. Foto: Ajuntament

Sant Andreu

A Sant Andreu també han començat els assessoraments i les activitats del Punt de Defensa dels Drets Laborals. Durant el 2021, un total de 73 persones van rebre-hi assessorament personalitzat, segons detallen des de Barcelona Activa.

A més, i com s’explicava al principi, enguany està previst impulsar el nou equipament de Sant Andreu Activa com un espai per a la promoció econòmica i l’ocupació. Aquests centres es creen, en lògica de proximitat, per acostar els serveis de Barcelona Activa als territoris i a la ciutadania que, segons diu Pallàs, d’una altra manera no sol arribar als recursos municipals. “Són una gran porta d’entrada a l’univers de Barcelona Activa”, afirma la seva directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat.

Pallàs també remarca la importància de donar suport a projectes externs que contribueixin als objectius de Barcelona Activa. En aquest sentit, des de l’agència s’ha continuat donant suport al projecte de la Nau Vila Besòs per tal d’oferir tallers formatius, així com suport tècnic al coworking de Sinèrgics per fomentar l’emprenedoria i el desenvolupament empresarial.

Sant Martí

Pel que fa a l’Impulsem el que fas, el districte de Sant Martí és un dels que rep més ajuts per la gran quantitat de projectes que presenta en totes les modalitats: instal·lació de nous negocis, ocupació, innovació socioeconòmica, turisme responsable, alimentació sostenible o centres de distribució de darrera milla. N’és un exemple La Insòlita, una llibreria feminista del Poblenou especialitzada en literatura fantàstica especialment d’autores dones.

I no podríem acabar aquest article sense citar la paraula ocupació, guia i far de tot el que s’hi ha explicat. I és que, a Sant Martí, enguany es vol treballar per consolidar la Taula d’ocupació com a espai de coordinació i d’intercanvi entre els agents territorials lligats al món laboral. En funcionament des de fa anys, la integren diverses entitats i vol esdevenir també un espai per a la reflexió conjunta i compartida sobre aspectes diversos del món del treball.

Iniciatives com aquesta permeten, en paraules de Pallàs, “detectar millor les necessitats de cada territori” i, al cap i a la fi, “pensar les coses en funció de cada realitat territorial”. “Aquest és el camí”, conclou la directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa.

‘BARCELONA ACTIVA ET CONNECTA’

Barcelona Activa et connecta perquè trobis feina; quan vulguis emprendre; per impulsar el teu negoci; quan vulguis formar-te… Segur que últimament has vist banderoles o cartells en algun punt de la ciutat amb aquests missatges, il·lustrats amb colors impactants.

Es tracta de la campanya que té en marxa actualment Barcelona Activa per comunicar els serveis que ofereix a la ciutadania i a les empreses, alguns dels quals s’han repassat en aquest article. I l’eslògan –Barcelona Activa et connecta– no és una casualitat, perquè l’agència vol connectar les persones amb els recursos per emprendre, impulsar un negoci, formar-se o trobar feina, principals àmbits d’actuació d’acord amb els interessos dels usuaris.

Barcelona Activa atén més de 50.000 persones i entre 5.000 i 10.000 empreses anualment. I el 49% de les persones i el 45% de les empreses ateses l’any 2021 s’adreçaven a l’agència per primera vegada, fomentant així noves connexions. Seràs tu la pròxima?

Contingut elaborat amb la col·laboració de Barcelona Activa.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram