Autoconsum

Foto: Ajuntament

L’energia és més cara que mai i som en un moment de gran incertesa en l’evolució del mercat energètic. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona està impulsant un servei d’autoconsum municipal perquè els barris generin la seva pròpia energia renovable i els veïns puguin estalviar en la factura elèctrica.

El gran objectiu és aprofitar el potencial que té Barcelona en energia solar per impulsar la transició energètica a la ciutat i apropar les renovables a ciutadania i comerços. En paraules de Cristina Castells, directora d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament, es vol “oferir energia generada de forma renovable a la ciutat i compartir-la amb la ciutadania”. “Considerem que és una oportunitat per fer-ho, ara que tenim un marc jurídic que ens ho permet”, afegeix.

Autoconsum

Foto: Ajuntament

Servei d’autoconsum

Un dels projectes impulsats és la instal·lació, en espais públics, de pèrgoles fotovoltaiques capaces de generar energia solar i que aquesta energia generada la puguin gaudir els veïns i comerciants en compartir-la. Mitjançant aquestes instal·lacions d’autoconsum compartit, compartiran quotes de 500 W d’energia solar, amb un màxim de 2.000. Això permetrà un estalvi d’entorn del 25% de la factura, que suposa uns 200 euros any, depenent de l’ús que faci la família i del preu del subministrament.

El projecte pilot s’iniciarà amb el repartiment de l’energia generada en dues pèrgoles ubicades a la Ronda de Dalt i a la plaça Alfons Comín, d’un primer paquet format per 11 pèrgoles generadores que permetran compartir energia amb més de 1.000 consumidors.

Les famílies podran estalviar entorn del 25% de la factura

L’accés al servei d’autoconsum municipal es preveu a través d’una convocatòria de concurrència pública per als consumidors en general. Els requisits per gaudir del servei són pagar una quota anual de 70 euros, ser titular d’un contracte de subministrament en baixa tensió i viure a un radi determinat de les instal·lacions, que fins ara era de 500 metres i ara normativament s’ha ampliat fins als 2 quilòmetres, tot i que en aquest projecte s’arriba a un quilòmetre. Una part de l’energia generada es reservarà per a compartir amb famílies vulnerables, que tindran la quota anual bonificada.

Autoconsum

Energia als terrats

Una altra opció d’autoconsum és la d’incorporar una instal·lació de generació energètica en l’edifici on visc. La campanya municipal Moment Solar Barcelona pretén engrescar la ciutadania i mostrar-li els avantatges d’aquest model energètic. Mitjançant un conveni signat amb el Gremi d’Instal·ladors de Barcelona i el Col·legi d’Administradors de Finques, l’Ajuntament ofereix acompanyament a les comunitats de propietaris per fer realitat instal·lacions de generació d’energia a les seves cobertes durant tot el procés, des de la informació inicial fins a l’execució i el manteniment.

El nou marc jurídic facilita la creació de comunitats

Moment Solar respon a la voluntat de promoure l’autoconsum d’energia i incrementar significativament el nombre d’instal·lacions de generació a la ciutat en l’àmbit residencial, però també a l’interès creixent de la ciutadania. “Ara mateix hi ha moltíssima gent que truca perquè estan decidits a fer una instal·lació i volen saber com ho poden fer”, assegura Castells.

Referent municipal

El consistori també ha fet una aposta per incrementar la potència fotovoltaica instal·lada en l’àmbit municipal i de ciutat. A finals del 2020 l’Ajuntament comptava amb 102 instal·lacions d’energia solar en cobertes d’edificis i equipaments municipals, 15 en façanes i mitgeres i 17 pèrgoles situades a l’espai públic, i posava en marxa una vuitantena de projectes més que doblaran la potència fotovoltaica. Tot i que aquesta energia s’associa al consum municipal, s’estan estudiant models per compartir-la amb consumidors privats que compleixin determinats requisits.

Autoconsum

Foto: Ajuntament

“Ara és el moment perfecte per al canvi cap a les renovables”

Com una evolució de l’autoconsum compartit, i a mode pilot, l’Ajuntament treballa en el desenvolupament d’una comunitat energètica a l’àmbit del Poblenou. A partir d’una primera instal·lació fotovoltaica, ubicada a l’Institut Quatre Cantons, s’està creant una comunitat energètica que compartirà l’energia solar generada i que serà el punt de partida d’una xarxa i d’una comunitat molt més àmplies.

Les comunitats energètiques, segons el reial decret 23/2020, són entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària de socis membres situats a les proximitats dels projectes d’energies renovables que siguin propietat de les mateixes entitats. Hi poden participar particulars, empreses, entitats i fins i tot municipis. L’objectiu és promoure les energies netes i optimitzar el consum.

LA COMUNITAT DEL POBLENOU
El primer pol generador d’aquest projecte és una instal·lació fotovoltaica a la coberta de l’Institut Quatre Cantons, capaç de generar 73.750 kWh/any. Els primers consumidors seran el mateix centre educatiu, l’Institut Maria Espinalt, el Centre Cívic Can Felipa – Oficina de Drets Socials i la Caserna del Parc de Bombers de Llevant i, en l’àmbit privat, 30 unitats de convivència que conformaran la primera participació de membres privats de la comunitat.

Una d’aquestes unitats de convivència que participen en el projecte és la de la Marike Charlier, una de les promotores. “Hi havia diversos veïns interessats, entre ells el Joan Herrera, que està treballant en comunitats energètiques al Prat de Llobregat. L’institut i l’AFA també hi estaven interessats. Va ser un interès comú de tothom a la vegada”, relata. Actualment, les plaques ja estan instal·lades a la coberta del centre educatiu i s’estan fent els tràmits tècnics perquè puguin funcionar a ple rendiment i, alhora, els tràmits jurídics per poder fer el repartiment. “Voldríem que això anés més ràpid i que es fes extensiu a més edificis”, confessa la Marike, “però sabem que és complicat”, afegeix. Efectivament, tal com explica la directora d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament, “la legalització d’aquestes instal·lacions no és fàcil”. “S’han de conèixer bé els membres que en formen part i tots han de signar un contracte de repartiment. Hi ha coses que no poden anar més ràpid”, afirma.

A banda dels descomptes en la factura, aquestes comunitats tenen un repte encara més agosarat: “Són una evolució del consum compartit, però van molt més enllà perquè han de treballar per fer més racional el consum d’energia a la comunitat per així consumir millor”, diu Castells.

“LA GENT EN TÉ MOLTES GANES”
De moment, iniciatives com aquesta estan impulsades i fins i tot finançades per l’Ajuntament, que en paga la instal·lació i el manteniment, però en el futur el consistori serà un membre més de la comunitat, més que no pas un líder. L’associació de veïns del Poblenou, els professors del Quatre Cantons o les mateixes famílies del centre que han donat suport a la iniciativa són un bon exemple del lideratge que cal per portar a terme un projecte d’aquestes característiques. Però encara cal molta pedagogia, segons el parer de la Marike. “La gent en té moltes ganes, però se li ha d’explicar bé com funciona. La situació energètica que tenim ara mateix, si no millora aviat, és el moment perfecte per fer el canvi cap a les renovables. Sabem que és complicat, però s’hauria de ser més ambiciós”, conclou.

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram