Gent desnonament

La lluita per l’habitatge, una constant al districte. Foto: Twitter (@500×20)

El començament del 2022 ha estat marcat a Nou Barris per la fosca taca dels desnonaments. Tal com explica una integrant de l’associació en defensa de l’habitatge 500×20, Lourdes Garcia, a partir del que li van traslladar des del Districte, el passat divendres 14 de gener hi havia 22 desnonaments programats. Afortunadament, tots es van acabar aturant gràcies a la feina dels serveis municipals contra els desnonaments i dels moviments d’habitatge veïnals. Però aquest resultat no implica cap victòria. “Quan s’atura un desnonament només es guanya temps. Serveix perquè la gent pugui trobar alguna altra cosa o, en els pitjors dels casos, acabi al carrer”, alerta Garcia.

Un dels casos que recorda d’aquell divendres negre és el dels inquilins d’un pis del número 48 del carrer Cadí, al barri del Turó de la Peira. Allà hi vivia un matrimoni de migrants amb tres fills menors, el més gran dels quals tenia 13 anys, i amb ingressos fixos però baixos. El motiu pel qual aquesta família, assenyala, quasi perd casa seva, és un canvi de propietat. Aquesta, afegeix, no li va voler renovar el lloguer social que havia acordat amb l’anterior propietat, una entitat bancària, perquè no podia continuar pagant el pis del qual era propietària. “Imagino que no tenien contracte de feina indefinit per llogar un altre pis”, subratlla i afegeix: “Tot i que, després de la covid, a veure qui té un contracte així…”.

“Quan s’atura un desnonament, només es guanya temps”, assenyala Garcia

Encara que la història d’aquesta família és molt dura, segurament no és la pitjor que es va sentir als carrers del districte el divendres 14 de gener. Tal com assegura Garcia, “tots els casos eren vulnerables”, encara que ara hi ha un decret llei que estableix que no es pot desnonar persones vulnerables.

El Turó de la Peira

Un dels barris colpejats aquell dia va ser el Turó de la Peira. La situació de desnonaments que viu ara el barri és, malauradament, pitjor que temps enrere. Tal com explica el president de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira, Antonio Silva, aquests han augmentat durant la pandèmia per les fortes conseqüències de la crisi. “Molta gent està a l’atur i altres ni tan sols cobren els ERTO perquè treballaven sense contracte”, afirma amb un to de veu que denota la tristesa que provoca veure com es va trencant el barri setmana rere setmana.

A banda de la tristor, no pot evitar mostrar la ràbia que li generen aquestes circumstàncies que estan augmentant les desigualtats a la ciutat. “Segons la Constitució espanyola, tothom ha de tenir treball i habitatge digne i les administracions estan incomplint aquests drets”, recalca sobre una realitat davant la qual creu que no s’està fent prou. “Els governs estan tirant la culpa a la covid de tot quan, en realitat, ells no estan fent res”, conclou Silva.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram