Alberto Fernández Díaz ens atén quan falten vuit mesos per a les eleccions municipals. El PP encara no té candidat confirmat a l’alcaldia, però fa temps que el seu relleu és més que un rumor. Tot i que no ho confirma del tot, de les seves paraules es desprèn la sensació que està a punt de tancar una etapa política.

Del 1987 al 1999 i del 2003 fins ara com a regidor, més quatre anys de diputat. Ha arribat l’hora de l’adéu?
Jo tinc una màxima que és que tots som necessaris però ningú és imprescindible. A partir d’aquí, el que és important és l’empenta, la il·lusió i el compromís. El nostre grup municipal ha presentat el 70% d’iniciatives de l’oposició: som plenament operatius. Però hi haurà un moment que el PP obrirà el procés de selecció de candidat i segur que la persona que es decideixi serà la millor per a Barcelona.

Quan es farà aquest procés?
Espero que es resolgui aquesta mateixa tardor. De moment no hi ha res decidit malgrat que queden sis mesos per a la convocatòria de les eleccions i vuit per a la seva celebració. No només la política municipal és canviant, sinó la política en general, perquè encara hi ha dubtes sobre si hi haurà eleccions catalanes o generals abans de les municipals. Els calendaris electorals són molt modulables i, fins i tot, en els partits que havien designat candidats s’han produït renúncies. De fet, no descarto que n’hi hagi més.

El panorama actual és incert, sens dubte.
Hi ha partits que tenen massa pressa en ‘electoralitzar’ la política municipal i jo considero que encara hi ha temps per treballar per Barcelona des de l’Ajuntament.

Un cop confirmada la candidatura de Manuel Valls, Pablo Casado va dir que el PP no es pot permetre no tenir una candidatura pròpia i va parlar d’una llista “potent”. Sembla clar que hi haurà renovació…
La llista serà potentíssima.

I això passa per la renovació, no?
Renovació, canvis… El més important és presentar la millor llista, que vol dir que serà potent. El que està clar és que el PP és una opció nítida de centredreta, amb projecte per a Barcelona, amb trajectòria barcelonina i amb compromís. Hi ha un espai que nosaltres hem de cobrir.

Betevé ha publicat que el partit ha fet una enquesta interna on pregunta per les preferències sobre possibles candidats: Andrea Levy, Dolors Montserrat, Joan López Alegre i Esperanza García. Sembla clar que se’l rellevarà…
Potser no sóc en aquesta enquesta perquè ja em coneixen o perquè ja fa temps que he transmès una decisió personal…

I no ens la dirà?
No, perquè si no ja tenim el debat tancat. I tot plegat és molt canviant, a banda que hi ha més noms.

Ens en pot dir algun més?
Bé… N’hi ha d’altres. És que això de fer enquestes el PP ho ha fet a totes les grans capitals d’Espanya.

Remarcava que el PP té perfil propi. De Valls ha recordat que es descriu com “un home d’esquerres obert al catalanisme”. Creu que no pot representar bé el constitucionalisme?
Ell es defineix així i jo ho respecto, però nosaltres tenim una trajectòria i la nostra carta de presentació no depèn d’altres candidatures.

No creu que seria millor per a l’unionisme anar en una sola candidatura a les eleccions?
En política dos més dos mai no són quatre. El que hi ha d’haver són espais que puguin ser coberts amb projectes propis.

Tot i això, algunes enquestes auguren molt mals resultats al PP si es presenta sol. Fins i tot podrien quedar fora del consistori.
El que hem de fer és invertir aquestes enquestes, que són d’abans de l’estiu. Les mateixes enquestes també deien que alguns perfils del PP estaven molt millor valorats que la marca del partit.

Podrien acabar fent com Xavier García Albiol a Badalona, que amaga les sigles del PP?
Nosaltres som el PP de Barcelona. Mai no hem amagat les sigles perquè tenim un projecte molt clar. El nostre compromís és amb Barcelona, una ciutat que uneix allò que la independència separa. Els projectes de ciutat no estan vinculats als sentiments de pertinença.

Parlant de projectes de ciutat, fa uns dies deia que Colau és culpable de “l’incivisme, la inseguretat i la immundícia” que veu a Barcelona. Creu que la ciutadania també té aquesta percepció?
Sí. La té i la pateix. I la prova és que cada vegada hi ha més delictes a Barcelona. Ho diuen les xifres de la Junta Local de Seguretat, del Consell de Seguretat Urbana i del Ministeri de l’Interior. Per fi Colau ha començat a reconèixer el problema, perquè mentre no el reconeixes és difícil que el puguis resoldre. La situació és greu perquè Colau va abaixar la guàrdia en seguretat. A més, ara ens trobem que els barcelonins denuncien menys per desànim. I, a banda, l’Ajuntament no fa pública l’enquesta de victimització. Per què serà?

La recepta del PP per canviar aquesta tendència és més mà dura policial?
Bé, policial no, de govern. El que necessitem és Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. Amb Colau s’han reduït els efectius de la Guàrdia Urbana perquè no s’han cobert totes les places de reposició que la llei permet. Pel que fa a la ràtio de Mossos d’Esquadra, n’hi hauria d’haver 4.000 de desplegats i n’hi ha només 3.000.

El resum seria que a Barcelona falta policia, doncs?
Falta policia, falta fermesa per part del govern municipal a l’hora d’exigir el compliment de les normes…

Què insinua, que l’actual govern no se les creu, les normes?
No se’n creu moltes ni les aplica. Per exemple, amb el top manta i altres activitats irregulars a la via pública. Qualsevol barceloní que no respecta una ordenança és sancionat, però hi ha altres activitats que no es persegueixen. Amb una resposta social, que hi ha de ser, no s’acaba amb la delinqüència. A Barcelona hi ha un greu problema de seguretat i un efecte crida per una sèrie d’activitats que contribueixen al deteriorament de la convivència i el civisme: el top manta, els campaments…

Parlem d’un altre tema important. L’actual model turístic s’ha de reinventar o pot donar més de si? Cap on ha d’anar la proposta turística que ofereixi Barcelona?
Hem d’atreure el turisme que ens interessa. Un turisme de qualitat, que respecti la ciutat i que ens deixi diners. Hem de ser egoistes per atreure el turisme que ens convé. I en aquest turisme se li han de posar facilitats i no traves, com les famoses moratòries de Colau.

Un turisme més elitista, per dir-ho d’alguna manera?
No, no. Un turisme cívic, cultural, familiar i que deixi diners. O un turisme que no deixi tants diners però que respecti la ciutat. La qüestió és que el turisme, que és una oportunitat i genera 100.000 llocs de treball, s’ha acabat convertint en un problema per la gestió equivocada de l’Ajuntament.

Per acabar li volíem preguntar per l’oficina que van obrir per donar suport jurídic a les persones que retiren llaços grocs. Com està funcionant?
Hem rebut consultes sobre si hi podia haver algun tipus de penalització per retirar els llaços. La millor defensa que té aquesta oficina és la inacció de la Generalitat, que finalment no ha donat instruccions als Mossos perquè actuïn.

Li agrada que es retirin llaços?
A mi el que no m’agrada és que se’n posin a l’espai públic. En aquest àmbit hi ha d’haver neutralitat.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram