El Departament de Salut va explicar a principis de setembre com potenciarà encara més un dels àmbits i pilars fonamentals del sistema nacional de salut de Catalunya: l’atenció primària. Ho farà amb un Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, que va més enllà de l’impacte que genera la Covid-19 i que compta amb una inversió total de gairebé 300 milions d’euros fins al 2022. Tot plegat suposa un dels pressupostos més grans mai destinats a l’atenció primària, clau per ser la porta d’entrada al sistema sanitari del país.

“Assentem les bases d’un pla que ha de revaloritzar l’atenció primària com la punta de llança per frenar la pandèmia i preservar la salut i el benestar de tota la ciutadania”. Amb aquestes paraules va definir el pla el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que actualment ostenta funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra.

El Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària contempla, entre d’altres, incorporar 3.811 nous professionals de diverses especialitats i amb nous perfils. El pla preveu respondre així al 25% d’increment de demanda sanitària previst per al pròxim any en aquest àmbit fonamental del sistema de salut del país.

En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, remarca que el pla té dues velocitats: a curt termini, amb la gestió de la Covid-19, i a llarg termini, “amb la construcció d’uns pilars sòlids” que permetin adaptar-se als canvis socials i donar una millor assistència. “No només tractem la malaltia, sinó la paraula salut en tota la seva dimensió, amb equitat i sent-hi sempre”, diu Vergés.