Imatge actual del número 33 del carrer Cadis. Foto: Google Maps

“Una dona, Ana Rubio, va morir la matinada d’ahir en enfonsar-se part d’un edifici de quatre plantes al barri barceloní del Turó de la Peira. Dues persones més, Mariano Sánchez i Antonio Romero, van quedar ferides a causa d’un esfondrament que va obligar a desallotjar una trentena de persones”. Així començava la notícia principal de la secció ‘Societat’ de la Vanguardia del 12 de novembre del 1990.

Aquella era la crònica d’uns fets que van canviar per sempre la història del Turó de la Peira, un barri que va créixer als anys 50 i que aquell 12 de novembre de fa un quart de segle va descobrir com les denúncies dels veïns que alertaven sobre el mal estat de la majoria d’edificis estaven del tot justificades.

Ara, 25 anys després dels fets, el barri commemora aquella tragèdia, la causa de la qual, l’aluminosi, encara és present a mig miler de pisos – al conjunt de la ciutat són un miler-. Una tragèdia que, dos mesos després de commocionar els veïns del barri, i gràcies als informes tècnics, va quedar clar que tenia el seu origen en la mala qualitat del material utilitzat per a la constructora de Román Sanahuja. Tot i això, tres anys més tard la causa judicial oberta va quedar arxivada.

El president de l’Associació de Veïns del Turó de la Peira, Antonio Silva, explica a Línia Nou Barris que aquells fets “van suposar un cop molt dur per al barri però també ens van fer lluitar i al llarg d’aquests 25 anys, gràcies a les reivindicacions veïnals, s’han aconseguit moltes coses”.

EXPOSICIÓ I LLIBRE
Una part de la commemoració va arrencar ahir mateix amb la inauguració d’una exposició organitzada per l’Associació de Veïns del barri i l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, que es podrà visitar a la seu de l’Arxiu -via Favència 288- fins al 18 de desembre. L’exposició recorda la precarietat dels materials utilitzats en la construcció del barri, la lluita veïnal contra l’aluminosi i els projectes de futur del barri.

Aprofitant la inauguració de l’exposició, ahir també es va fer la presentació del llibre que la periodista Laura de Andrés ha dedicat al barri, i que és l’altra pota, juntament amb l’exposició, de la commemoració del 25è aniversari.

Ara de Andrés ha reconstruït la història a ‘Vides Apuntalades, 25 anys d’aluminosi al Turó de la Peira’. Gràcies a diferents testimonis, a l’Associació de Veïns, als arxius i a l’hemeroteca, l’autora relata com el promotor immobiliari Román Sanhauja va fer servir un ciment que accelerava a una gran velocitat el procés de construcció. En declaracions a El País, de Andrés explica com el Turó de la Peira va pagar “el preu del desarrollismo, un nyap del franquisme que la democràcia es va menjar”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram