Vista Can Ricart

Foto: Eurocatalana

Can Ricart és un nom imprescindible de la història de la industrialització de Barcelona. Aquest emblemàtic edifici del Poblenou, construït a finals del segle XIX, va ser una de les primeres fàbriques d’estampació mecànica de teixits de cotó a Catalunya i va estar activa fins a l’últim quart del segle XX. Tal és la importància d’aquest recinte que la Generalitat el va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2008. Però, lluny de ser només una joia del passat, Can Ricart –situat al voltant de la zona coneguda com el 22@– té un gran futur al davant. Un futur que, de fet, ja està molt a prop de convertir-se en present.

L’any 2015, l’Ajuntament de Barcelona, propietari de Can Ricart, va cedir a la Universitat de Barcelona (UB) la nau industrial principal i alguns edificis annexos per un període de cinquanta anys. Ara, aquesta cessió permetrà a la UB ampliar les seves instal·lacions i crear el Campus de les Arts, un projecte que té l’objectiu d’enfortir l’educació artística de nivell superior i que fa pocs mesos va rebre un impuls clau per poder tirar endavant.

Un acord recent permetrà rehabilitar el recinte i convertir-lo en la seu del futur projecte del Campus de les Arts

Les institucions, universitats i entitats que impulsen el Campus de les Arts han signat un acord marc per fer-lo realitat. Aquest acord preveu rehabilitar la fàbrica de Can Ricart, que serà la seu del projecte i així es tornarà a omplir de vida. En aquest sentit, la UB ha sol·licitat finançament en el marc dels fons europeus Next Generation per a les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici.

En total, la universitat més antiga de Barcelona disposarà de 6.800 metres quadrats a Can Ricart. Aquí s’hi faran activitats relacionades amb la recerca, la formació, la transferència de coneixement i l’acció institucional. Així doncs, esdevindrà un centre de referència per a l’educació artística universitària o superior. I és que el futur Campus de les Arts ha de servir per resoldre la fragmentació que pateix actualment l’oferta d’ensenyaments artístics a Catalunya, ja que està dividida en dinou centres. Això provoca que hi hagi molt poca varietat de títols superiors i estudis de nivell de màster als quals puguin accedir els més de 8.000 estudiants d’aquest ram.

Amb tot, Can Ricart, una de les fàbriques que va marcar la revolució industrial de Barcelona, tornarà a ser ara un punt important per al desenvolupament de la ciutat.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram