Triomf Sandor Martín

Sandor Martín celebra el seu triomf contra José Félix. Foto: WBA Boxing

“Quan veus boxejar algú en un ring, ja pots intuir trets del seu caràcter, com es comporta o és al seu dia a dia. Perquè la boxa et fa treure l’instint, aquella part amagada que no es mostra normalment”, reflexiona Sandor Martín (Barcelona, 1993). “La lluita és inherent a l’ésser humà i s’expressa en aquest esport. Per això la boxa enganxa tant”, amplia el tricampió d’Europa de pes superlleuger.

El noubarrienc és cada cop i amb cada cop més visible i reconegut. No oculta a ningú quin és el seu gran somni o, més aviat, la fita que assegura que complirà. “Pròxim campió del món” figura en la seva descripció a Twitter. És més que un pronòstic. Martín es deixa la pell entrenament rere entrenament perquè no es quedi en simples paraules. De moment és, des del passat 1 d’abril, el nou campió internacional superlleuger de l’Associació Mundial de Boxa (AMB), després de vèncer, amb total superioritat, el mexicà José Félix al Palau Olímpic Vall d’Hebron.

“La lluita és inherent a l’ésser humà i s’expressa en la boxa, un esport que enganxa”, assegura

“‘Tu seràs campió mundial. T’ho asseguro’, m’ha dit José Félix durant el combat. ‘Aquesta ha estat la meva última baralla. Em retiro amb tu’, m’ha comentat al final”, confessava, emocionat, Martín a les seves xarxes socials. “‘Ja no estic preparat per a combats d’aquest nivell. Gràcies per l’últim capítol’, ha conclòs. És al·lucinant! Al·lucinant! Increïble!”, ampliava.

Des de ben petit va aprendre a casa que el desig es demostra amb actes i moviments, amb “compromís, esforç i sacrifici”. “Recordo haver llegit una entrevista a Shaquille O’Neal en què explicava que als seus fills els deia que havien d’estudiar i guanyar-se un futur perquè ells no eren rics. I que, si volien, podien presentar-li un projecte en què creguessin i els ajudaria”, comenta Martín, que s’ha criat i s’entrena al KO Verdún, el gimnàs familiar. A mitjans d’octubre va guanyar Mikey García, excampió del mundial, en un combat amistós als Estats Units. Una presentació fantàstica al continent americà.

Rocky com a inspiració

Sempre s’ha imaginat en grans escenaris i protagonitzant històries extraordinàries. El personatge de Rocky és una de les seves inspiracions. “Quan el públic està en contra meva, rebo energia immediata. Quan transformes els xiulets inicials amb aplaudiments al final, sents una emoció que és impossible traduir amb paraules”, confessa Martín.

“Si no creus en tu, mai arribaràs als teus somnis. Sempre he treballat per fer història i ser el millor, i el meu camí és la disciplina diària. Cada nit em fico al llit amb la consciència molt tranquil·la”, conclou, convençut, el noubarrienc.