Terrasses

Durant la pandèmia, més de 1.500 bars i restaurants han ampliat les seves terrasses. Foto: Jordi Bataller/ACN

L’ampliació de les terrasses dels bars s’ha convertit en el nou camp de batalla entre el moviment veïnal de la ciutat i l’Ajuntament de Barcelona. Una batalla que aquest dimarts ha arribat al seu punt àlgid.

La modificació extraordinària que permetia posar taules i cadires a la via pública es va establir el maig de 2020. Els criteris eren sanitaris: es volia evitar que la població es reunís en espais tancats. Aquella mesura, que va ser molt aplaudida pel Gremi de Restauració, havia d’allargar-se fins al mes de desembre de 2020. Amb tot, l’Ajuntament barceloní va decidir regularitzar moltes de les terrasses el juny de 2021. “En un any s’han concedit 3.668 permisos per a terrasses noves i ampliacions que suposen més de 10.000 taules noves i gairebé 30.000 metres quadrats d’asfalt recuperat per a l’ús ciutadà”, deia el consistori per afegir que la mesura havia salvat molts llocs de feina.

Ja aleshores la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) criticava durament la decisió i assenyalava que obria la porta als abusos de la restauració a l’espai públic. “El desgavell actual és monumental i les males sensacions s’han complert al 500%”, deia.

La decisió final

El setembre, l’Ajuntament barceloní prenia una decisió respecte del tema de les terrasses. Amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, PP i Ciutadans, i les abstencions d’ERC i Junts per Catalunya, s’aprovava la modificació de l’ordenança de terrasses per regularitzar les ampliacions fetes durant la pandèmia.

La modificació entrarà en vigor entre el gener i el febrer de 2022 i suposarà la retirada dels blocs de formigó. Al mateix temps, els bars i restaurants hauran de tenir models de terrassa homologats als carrils de circulació o xamfrans que garanteixin el pas d’altres serveis o l’accés a equipaments o pàrquings.

Veïns en peu de guerra

Aquest dimarts la FAVB convocava una roda de premsa per mostrar el seu enuig per la decisió de l’Ajuntament. La trobada servia principalment per presentar al·legacions a la modificació de les terrasses aprovada pel consistori.

“Diem sí a la ubicació en calçada si allibera la vorera, estudiant abans i sempre els seus possibles impactes acústics i sobre la salut, i diem no a la combinació de terrasses a vorera i calçada”, afirmava la FAVB.

A més, l’organització assenyalava que “la proposta de modificació està molt poc treballada” i que, per això, agreujarà les problemàtiques que la situació d’excepcionalitat ha generat. Per tot plegat, la federació demanava un debat més profund sobre els usos de l’espai públic i refer l’ordenança per tal d’aconseguir “una ciutat equilibrada i que garanteixi el dret a viure-hi”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram