Foto: Ajuntament

Entre els jardins del Clot de la Mel i el parc de la Infància s’obre el passatge d’Antoni Gassol, un espai on sembla que el temps s’aturi. Aquesta sensació la provoca l’encant particular que li donen les seves casetes baixes, que es van construir entre 1911 i 1929 per als treballadors de les fàbriques tèxtils que hi havia en aquest àmbit de l’antic barri del Taulat. Actualment, les casetes formen part del conjunt històric del barri, cosa que en protegeix la conservació.

HISTÒRIA DE LA INDÚSTRIA TÈXTIL
Les cases del passatge són obra de l’arquitecte Manuel Puig Janer i es basen en l’estil dels habitatges de la Catalunya masovera i industrial dels segles XVIII i XIX. L’arquitecte va idear un model de cases de planta baixa, terrat i pati al darrere amb unes façanes destacables, dominades per un portal central flanquejat per dos finestrals de reixa de forja. En les seves decoracions es poden veure motius modernistes, en el seu vessant més popular i pragmàtic, que era el que predominava en el moment de la construcció del passatge.

Antigament, el passatge formava part de l’heretat anomenada Manso Serra i actualment ret homenatge a Antoni Gassol i Civit, l’industrial tèxtil que va ser propietari de l’espai des del 1918 fins que es va cedir a la ciutat, que el va homenatjar batejant-lo amb el seu nom.

Des de principis d’aquest any el passatge d’Antoni Gassol és un carrer amb prioritat per als vianants

Gassol havia fet fortuna a Cuba amb el seu magatzem de productes tèxtils Los Encantos de La Habana i va tornar a Catalunya a finals del segle XIX. Cap a principis de la dècada dels anys 20 del segle XX es convertiria en una de les figures més poderoses d’aquest sector de la indústria del nostre país.

UN ESPAI PER ALS VEÏNS
Des de principis d’aquest any, un cop acabades les obres d’urbanització que van començar mesos abans, el passatge és un carrer amb prioritat per als vianants.

De fet, aprofitant aquest conjunt de reformes (s’ha eliminat la zona habilitada per aparcar i s’ha canviat el sistema d’il·luminació, entre altres millores) també s’ha col·locat una placa metàl·lica amb un codi que porta a una pàgina web on s’explica la història d’aquest espai del barri de Sant Martí de Provençals. El procés d’urbanització d’aquest emblemàtic espai s’ha fet amb el consens de l’associació de veïns del barri.