Can Deu

Foto: Ajuntament

Al cor del barri de les Corts, a l’emblemàtica i animada plaça Concòrdia, hi ha un tresor patrimonial de gran valor. Parlem de l’edifici neogòtic que ocupa el Centre Cívic Can Deu, que és tot un icona d’aquest punt del districte i la ciutat.

D’una banda, el seu valor arquitectònic es fa evident només fent un cop d’ull a la història d’aquest espectacular edifici d’estil neogòtic. Va ser construït a finals del segle XIX sota la direcció de l’arquitecte Eduard Mercader i Sacancha amb components típics de l’època, com ara els elements treballats en ferro o el balcó corregut de la façana lateral. L’edifici va ser reformat per l’Ajuntament l’any 1984, quan es va decidir utilitzar-lo per acollir el Centre Cívic Can Deu.

D’altra banda, és precisament el fet que des de fa més de 30 anys sigui un espai de referència a les Corts el que li dona un valor més enllà de l’arquitectura. I és que Can Deu és un punt de trobada social i cultural per als veïns del barri, que des de fa molts anys tenen aquest lloc com un dels eixos vertebradors més important de l’activitat cultural de les Corts.

L’històric edifici situat a la plaça Concòrdia va ser projecte a finals del segle XIX per l’arquitecte Eduard Mercader i Sacancha

En aquesta línia, també mereix una menció especial la seva cafeteria, un magnífic espai d’aires antics amb taules de marbre blanc i grans finestrals amb vitralls que s’obren als preciosos jardins de l’edifici, on també hi ha tauletes per prendre alguna cosa i relaxar-se. Les seves reminiscències modernistes fan que sigui gairebé obligatori aturar-s’hi per prendre alguna cosa i passar-hi una bona estona.

La família Deu

I d’on prové el nom de Can Deu? Doncs de la família Deu, que fins a l’any 1929 va tenir l’edifici com la seva casa particular. Els Deu es dedicaven a l’elaboració de licors i Josep Deu i Estacó és el primer membre conegut de la saga, ja que va ser el fundador de la societat ‘Josep Deu i Cia’ l’any 1874. Va ser el seu fill, Josep Deu i Mata, industrial i filàntrop, qui va encarregar la construcció de l’edifici. A l’empresa dels Deu, que va tenir el moment de màxima esplendor a principis del segle XX, hi van arribar a treballar molts cortsencs.

Els licors que es feien a l’empresa, famosos per la seva qualitat, eren tan coneguts entre el poble que van passar a formar part de les dites populars. En són exemples, expressions com “Va ser un banquet de Cal Deu” o “Es va armar la de Cal Deu”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram