museu Can Framis

Foto: Arxiu

Un museu de pintura destaca enmig del districte tecnològic 22@, al carrer Roc Boronat. Es tracta del Museu Can Framis, de la Fundació Vila Casas, que exhibeix obres d’art en un edifici que un dia va ser una fàbrica de llana, durant l’època daurada de la indústria al Poblenou. Ara és un model de rehabilitació i de foment de la creativitat en un barri que ha canviat la indústria tradicional per la tecnologia.

La història de Can Framis comença durant la primera meitat del segle XIX. L’any 1840, Joan Framis apareix en uns documents com a propietari d’un establiment industrial a tocar de les aigües de la séquia de la Llacuna. Els mapes que es conserven d’aquella època mostren naus industrials i també casetes per a treballadors. El complex de Can Framis es va convertir en poc temps en un dels més importants del sector dels acabats tèxtils de la vila de Sant Martí.

Després de la Guerra Civil, l’imperi dels Framis es va anar fragmentant. L’espai es va dividir per allotjar-hi noves empreses i altres activitats industrials, però el Poblenou industrial estava en decadència, i cap a finals del segle XX la degradació era molt evident.

Un abans i un després

l 2009 va arribar la salvació: un projecte per transformar l’espai en un museu sense perdre el valor històric de l’edifici central. Jordi Badia, de l’estudi BAAS d’arquitectura, va rehabilitar dues de les tres naus originals i va substituir la tercera, que estava molt malmesa, per una nova edificació. Els tres espais, més la vella xemeneia de grans dimensions, formen des de llavors una plaça molt àmplia que acull les instal·lacions del Museu de Pintura Contemporània Can Framis, on s’exposen al voltant de 300 obres des dels anys 60 fins a l’actualitat i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. A banda, a l’Espai A0 de Can Framis se celebren exposicions temporals.

El museu, amb les seves parts de formigó bast, els maons a la vista i les finestres tapiades, tot cobert amb pintura grisa, vol representar el pas del temps i mostrar l’evolució de l’espai des de la fàbrica de llana del segle XIX fins al museu d’art contemporani del XXI. I al voltant, els jardins de Miquel Martí i Pol ofereixen una mica de pau i tranquil·litat en ple centre neuràlgic del 22@.

 

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram