Foto: Ajuntament

Al número 20 del carrer Josep Torres, al cor de l’antiga Gràcia gitana, hi ha la Casa del Diable, un edifici amb escultures i elements decoratius sinistres a la seva façana.

Per conèixer el motiu d’aquesta peculiar decoració cal remuntar-se fins a finals del segle XIX. Agustí Atzeries, empresari i veí del barri, vivia en aquesta casa, els negocis li anaven bé i gaudia d’una excel·lent situació econòmica. Però la sort li va començar a ser esquiva i va travessar un seguit de dificultats econòmiques que el van deixar en una situació econòmica molt precària. Immers també en unes remodelacions al seu domicili, va optar per una solució arriscada: prometre vendre la seva ànima al diable si li tocava la loteria.

Sigui per atzar o gràcies al pacte, el gracienc va resultar guanyador del premi econòmic i, en agraïment, va decidir retre homenatge al diable. Atzeries va canviar completament l’aspecte de la façana de la seva residència, afegint-hi unes petites escultures que representaven caps de diable a sobre de les portes d’accés a l’edifici i representacions de gàrgoles a la seva part més alta. Aquestes, però, no van ser les úniques reformes que l’empresari va introduir-hi. També va ordenar que es col·loquessin murals amb escenes infernals a la part de la façana de casa seva.

Aquestes novetats estètiques no van agradar gens als seus veïns, que li van demanar que les retirés. Atzeries s’hi va negar, dient que havia aconseguit sortir del seu mal moment gràcies a l’ajuda que li havia prestat el Maligne. Més de 125 anys després, l’edifici conserva la seva imatge imponent i sinistra.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram