Espanya és percebuda com un país europeu amb estat de dret i separació de poders. Però és un país que va tenir una dictadura molt sagnant, nacionalista i de dretes, de 1936 a 1975 i de la qual no ha pogut sortir-ne amb una veritable transició a la democràcia. Segueix tenint la mateixa estructura de poder i els mateixos valors, tot i que s’ha dotat d’una capa de pintura moderna i democràtica.

Només aflora la seva veritable personalitat en casos puntuals, com quan Podem semblava que podia guanyar. Van activar contra aquest partit la guerra bruta però ràpidament va baixar en les enquestes. En canvi, la guerra bruta segueix contra el moviment per a la independència de la nació catalana, una nació històrica, que es mobilitza per aconseguir una veritable democràcia i deixar enrere aquesta postdictadura espanyola.

Va ser coneguda, a nivell internacional, la repressió policial espanyola contra el referèndum d’autodeterminació de Catalunya del 2017. Aquest referèndum intentava que Espanya no seguís ignorant aquest moviment que portava anys organitzant manifestacions de milions de persones. Però la resposta d’Espanya va ser: no negociar res, criminalitzar el moviment i perseguir-lo usant la llei com a arma política. Tot i això, els catalans segueixen votant massivament als partits independentistes.

En les eleccions espanyoles del 28 d’abril ha guanyat el PSOE de Pedro Sánchez (igualment nacionalista i contrari a dialogar sobre el dret d’autodeterminació dels catalans), però a Catalunya no ha guanyat el PSOE sinó ERC, un partit independentista d’esquerres. I ara se celebraran les eleccions europees i tornarà a haver-hi un triomf independentista.

La Junta Electoral Central (JEC) va intentar impedir que el President de Catalunya, Carles Puigdemont, destituït fa dos anys pel govern espanyol, es pogués presentar. Puigdemont viu exiliat a Bèlgica per no ser empresonat i injustament jutjat com ho estan sent altres membres del govern català que van confiar en la justícia espanyola. La JEC el va intentar vetar, però davant l’escàndol judicial, finalment el Tribunal Suprem espanyol va haver de desautoritzar la JEC. Tot sembla indicar que, a Catalunya, l’expresident Puigdemont tindrà un vot massiu. Europa i el món no haurien de tolerar que Espanya reprimeixi aquest moviment polític tan legítim com qualsevol altre. Necessitem respecte als drets humans i polítics.