La Creu Roja ha tornat a engegar la campanya ‘Retorn a l’Escola Solidari’. Foto: Creu Roja Baix Llobregat Nord

Setembre és sinònim de tornar a començar, com si fos una mena d’any nou anticipat. Per als nens i nenes, és moment d’emprendre un nou curs, un fet que haurien de viure amb il·lusió. Per garantir que així sigui, la Creu Roja del Baix Llobregat Nord ha posat en marxa, un cop més, la campanya ‘Retorn a l’Escola Solidari’, que enguany ha recaptat 570 euros en donacions particulars.

La iniciativa té un objectiu molt clar: que tots els alumnes comencin el curs en igualtat de condicions, independentment de la seva situació familiar. “Els infants no haurien de ser partícips de la vulnerabilitat de les seves famílies”, assegura Griselda Sanahuja, referent tècnica de l’entitat a la zona. Per aquest motiu, Creu Roja es compromet a entregar un lot de material escolar bàsic als prop de 150 alumnes del Montserratí que tenen situacions desfavorables, segons han detectat els Serveis Socials de cada municipi.

Sanahuja explica que, “tot i que el material escolar no és purament una primera necessitat com l’alimentació”, per als nens i nenes sí que ho és, ja que forma part del seu dia a dia i, si els manca, ho noten de seguida, tal com passa amb les joguines. En aquest sentit, assegura que cal fer un pas endavant en les ajudes: “Cal deixar l’assistencialisme i començar a treballar en l’empoderament de les persones perquè puguin tirar endavant”.

MESURES DELS AJUNTAMENTS
A banda de motxilles, llapis i altres estris necessaris, una de les inversions més costoses a què han de fer front les famílies en començar el curs és la compra dels llibres de text. És per això que alguns ajuntaments, com el de Castellví de Rosanes, ofereixen beques i ajuts en aquest sentit als nens i nenes del municipi que més ho necessiten.

D’altra banda, les famílies que viuen allunyades del centre educatiu dels seus fills han de pagar també un mitjà de transport. Per evitar que el lloc de residència generi una desigualtat entre els alumnes, hi ha consistoris que ofereixen transport escolar gratuït des de zones determinades. És el cas d’Esparreguera amb Mas d’en Gall, Can Rial, Can Vinyals i Can Sedó.

Les escoles es posen a punt per engegar el nou curs

El 12 de setembre és la data que, aquest any, els alumnes d’infantil, primària i secundària tenen encerclada al calendari, tot indicant que ja és hora de tornar a l’escola. Per tal de rebre la canalla amb tot a punt, diversos municipis del Montserratí han fet millores als seus centres educatius durant les vacances d’estiu.

En el cas de Martorell, la població amb més equipaments d’aquest tipus, l’Ajuntament ha fet obres de manteniment i remodelació a vuit dels seus centres. En aquest sentit, l’escola Mercè Rodoreda és la que presenta més novetats de cara al curs 2019-2020, ja que ha incorporat set nous jocs al pati principal, un dels espais més valorats pels alumnes.

En la mateixa línia, l’Ajuntament d’Abrera s’ha centrat especialment en el pati exterior de l’escola Ernest Lluch, on s’han millorat els sorrals i les pistes esportives, entre d’altres. A banda, el consistori ha dut a terme actuacions a les dues escoles restants, així com a l’escola bressol municipal Món Petit.