El pla aprovat pel Govern afecta Abrera, Martorell i Sant Esteve. Foto: Seat

La comissió territorial d’urbanisme de l’arc metropolità ha aprovat aquest estiu el Pla Director Urbanístic (PDU) de l’activitat econòmica del Baix Llobregat Nord, que afecta Abrera, Martorell i Sant Esteve Sesrovires. El pla –que encara ha de rebre l’aprovació de la comissió territorial de Catalunya– servirà per establir tres zones d’activitat econòmica supramunicipal, definir dos corredors ecològics i habilitar els anomenats bulevards urbans.

“El PDU d’activitat econòmica és positiu perquè millora i recondiciona el sòl abrerenc”, ha dit a Línia Nord l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, que també ha reconegut que li hauria agradat que l’Ajuntament pogués intervenir en l’elaboració del pla. Per al batlle, el gran benefici del nou document és que permetrà reforçar l’aposta per un model econòmic centrat en l’R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació).

Els sectors d’activitat que determina el pla són el Cinturó Oest (els terrenys de la fàbrica de Seat), per al qual proposa un sostre edificable de 921 metres quadrats; Can Cases, que s’ha de convertir en un pol d’activitat vinculat a Seat; i el sector Xàmenes (entre Martorell i Sant Esteve), que es dividirà en quatre parcel·les. Pel que fa als bulevards urbans –eixos d’un carril per sentit per al trànsit motoritzat, amb preferència per al transport públic, i amb carril bici i camí per a vianants–, se n’ha plantejat, entre d’altres, un que unirà el centre d’Abrera amb el centre de Martorell. A més, s’han definit dos corredors ecològics: el de Magarola-Anoia i el de la llera oest del riu Llobregat.

Tot i que s’ha mostrat satisfet amb el nou PDU, Naharro ha recordat que aquest “va de la mà del PDU d’infraestructures de la ròtula de Martorell-Abrera”, al qual el consistori s’ha oposat des del principi perquè “trinxa el territori”, ha lamentat l’alcalde.