Foto: Ajuntament

L’institut català del sòl (Incasòl) ha presentat la Colònia Sedó d’Esparreguera a la setzena edició de l’Europan, un concurs d’idees d’arquitectura d’àmbit europeu que se celebra cada dos anys. Aquest certamen fa una crida a arquitectes menors de 40 anys perquè dissenyin projectes urbanístics per a un emplaçament d’arreu del continent, que poden triar d’entre els proposats pels països participants. En aquesta ocasió, un dels llocs a escollir és la colònia industrial esparreguerina.

El concurs s’organitza per subtemes i la Colònia Sedó s’inclou en el que porta per títol ‘Reinventant la ruralitat i el patrimoni productiu’. Els arquitectes que la seleccionin hauran de proposar un projecte de rehabilitació de la zona residencial de la colònia, així com de l’antic edifici de la Fonda per donar-li un ús residencial i, en general, un pla de desenvolupament per a tot el conjunt. Tal com recorden des de l’Incasòl, la colònia té actualment “unes activitats industrials residuals i una activitat residencial en decadència”, que viuen d’esquena. La proposta guanyadora del concurs haurà de resoldre aquest problema i, alhora, aconseguir connectar la colònia amb la resta del municipi.

El president de l’Associació per la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, Josep Maria Cobos, celebra que l’Incasòl hagi pres consciència que “això no es pot deixar morir” i hagi presentat el conjunt arquitectònic a l’Europan. Cobos creu que el projecte guanyador ha de demostrar que “el futur i el passat de la colònia són compatibles”, és a dir, que es pot preservar el patrimoni històric i, al mateix temps, revitalitzar la zona. De fet, aquests són dos dels objectius de l’associació que presideix des de la seva creació, l’any 2018.

Els emplaçaments a escollir s’han presentat aquest mes d’abril, però els arquitectes tindran temps per presentar idees fins al setembre i la decisió final del jurat, format per experts internacionals, es donarà a conèixer el mes de desembre.