Els Tres Tombs, plat fort de les festes de Sant Antoni Abat. Foto: Línia Nord

Martorell ha tornat a demostrar que la festa de Sant Antoni Abat, la més antiga del municipi, continua viva. Els tradicionals Tres Tombs, l’acte més important i representatiu de la festa, han comptat enguany amb la participació d’uns quaranta carros, una xifra que es manté des de l’edició passada. Com que Martorell és una de les poblacions més matineres de Catalunya a celebrar Sant Antoni Abat –que en realitat és el dia 17 de gener– les activitats festives van tenir lloc entre divendres 11 i diumenge 13.

El primer dia de festa va arrencar amb l’assemblea de socis dels Amics de Sant Antoni Abat, l’entitat organitzadora, i el posterior sorteig de llotges per al concert vermut i el ball de gala de diumenge. El dia 12, alguns carros de l’associació van fer el trajecte entre les estacions de Martorell Vila i Martorell Enllaç, amb motiu del 125è aniversari de la Línia Martorell-Igualada. A la tarda va arribar el torn de la dansa popular, amb la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla La Principal de La Bisbal.

ABANDERATS I PREGONERS
Un dels moments més simbòlics del cap de setmana va ser l’intercanvi de banderes. Dissabte a la tarda, al pont del Diable, els Amics de Sant Antoni Abat van encendre les atxes de vent i, tot seguit, van acompanyar els Gegants de Martorell, abanderats i pregoners de l’any passat, fins al portal d’Anoia, on van entregar les senyeres a l’entitat que els agafava el relleu, la Colla de Diables.

El valor afegit que van aportar els Diables a la inauguració oficial de la festa, com no podia ser d’una altra manera, va ser el foc. Després del pregó, van encendre un correfoc a la plaça de la Vila per celebrar Sant Antoni a la seva manera.

El motiu principal de l’elecció dels Diables com a pregoners i abanderats ha estat el 25è aniversari de la Carpafera, símbol de la Colla i protagonista del pregó. De la mateixa manera, l’any passat van ser escollits els Gegants per celebrar els 25 anys del Diable i la Velleta. Tot plegat consolida l’aposta dels Amics de Sant Antoni per col·laborar amb entitats locals i fer caliu les unes amb les altres.

DIUMENGE, ELS TRES TOMBS
La jornada més intensa va arrencar amb l’esmorzar traginer a la plaça de Maria Canela, just davant del local dels Amics de Sant Antoni Abat, on els assistents van poder agafar forces per als Tres Tombs. Amb la panxa plena, va arribar el moment de guarir i enganxar els animals i els carruatges. Un cop preparats, genets, carros i animals es van dirigir al pont del Diable; des d’allà, al migdia, van començar la passada pels carrers i places del municipi, seguint el ritme de la Banda Simfònica de Martorell. Des del barri de la Vila fins a la rambla de les Bòbiles, martorellencs i martorellenques van sortir de casa per veure de prop l’espectacle de la festa de Sant Antoni Abat.

Finalment, cap a les 13.30 h, els carruatges van fer la segona i la tercera volta pels carrers de la Vila, és a dir, van completar els Tres Tombs. Després, el mossèn Francesc Tirado va ser, una vegada més, l’encarregat de beneir els animals de tir al seu pas per la plaça de l’Església.

El Concert Vermut va tancar el matí i, al vespre, es va fer el Ball de Gala per posar punt final a un cap de setmana frenètic. Tots dos actes es van celebrar a El Progrés amb la música de la Cobla La Principal de la Bisbal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram