Cristina González no podia tornar de Guayaquil (Equador). Foto cedida

Ja ha tornat a casa la infermera sesrovirenca Cristina González, que havia quedat atrapada a la ciutat equatoriana de Guayaquil després que el coronavirus obligués a suspendre el projecte de voluntariat de l’Asociación Internacional de Sanitarios Españoles (AISE) en què estava participant.

González és una dels més de seixanta professionals sanitaris de tot l’Estat que van arribar el 24 de febrer a l’Equador per promoure la salut a les zones rurals més vulnerables del país, tal com publica Exterior.cat. Tot anava bé fins que la propagació del Covid-19 arreu del món va trencar la normalitat i, el dia 16, la població de Guayaquil va quedar confinada.

Davant d’aquesta situació, el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol va enviar un avió d’Ibèria a la ciutat equatoriana perquè els sanitaris poguessin tornar a casa seva. Però l’alcaldessa de Guayaquil, Cynthia Viteri, va prohibir l’aterratge d’aquest avió i va col·locar un gran nombre de cotxes a la pista per tal d’impedir-lo. Per a Viteri, deixar aterrar un avió provinent d’Espanya, un país amb molts casos de coronavirus, era perillós per a la seva ciutat. Aquesta polèmica decisió de l’alcaldessa va fer que l’aeroplà hagués de canviar el seu rumb i acabés aterrant a Quito, deixant atrapats els sanitaris espanyols a Guayaquil. Finalment, però, la solució va arribar diumenge 22, quan per fi van poder agafar un vol que els deixaria a casa l’endemà, posant el punt final a una vivència que difícilment oblidaran.