El Parc Rural busca posar en valor el territori que envolta Montserrat. Foto: Arxiu

L’Associació del Parc Rural de Montserrat ja és a tocar. Des de fa uns mesos, cadascun dels 16 municipis impulsors del projecte està decidint al seu ple si aprova els estatuts de l’associació i si passa a formar-ne part com a soci fundador.

La iniciativa aglutina poblacions del Baix Llobregat, el Bages, l’Anoia i el Vallès Occidental. Dels quatre municipis del Baix Llobregat que hi estan implicats, Esparreguera és l’únic que encara no ho ha votat. Olesa, en canvi, va aprovar la proposta al desembre i Collbató i Abrera ho van fer al gener. Es preveu que, entre finals de febrer i principis de març, totes les poblacions hagin celebrat la votació i el Parc Rural de Montserrat pugui esdevenir una associació de municipis.

L’associació és la figura jurídica que els pobles de l’entorn de Montserrat van escollir al juny com a manera d’agrupar-se. L’alcalde de Collbató, Miquel Solà, explica a Línia Nord que necessitaven ser una entitat jurídica per poder “accedir a ajuts i subvencions” i demanar-los amb “més personalitat que no pas els 16 municipis per separat”. Solà reconeix que la Diputació de Barcelona els va assessorar en aquesta elecció i no descarta que la institució pugui entrar a formar part del Parc Rural en un futur, ja que ha estat una de les impulsores del projecte.

Tot i que el procés de creació de l’associació no ha estat una tasca fàcil, la feina més important arribarà quan l’entitat comenci a caminar per assolir els seus objectius. El Parc Rural busca posar en valor el territori que envolta Montserrat, així com l’activitat agrària que s’hi desenvolupa i la seva producció. Per a Solà és important “crear marca dels productes” característics de la zona, com ara l’oli o el mató, i la manera de fer-ho és “a través d’estratègies conjuntes, com fires o altres activitats”.

Amb tot, el batlle valora que “municipis de quatre comarques diferents s’hagin posat d’acord per tirar endavant el projecte”. També n’està satisfeta l’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, que considera el Parc Rural com “la millor manera de defensar el territori”, segons va dir al ple del desembre.

Quinze anys de camí per aconseguir l’associació

La llavor del projecte del Parc Rural de Montserrat es va plantar l’any 2004 a Collbató, Olesa, Esparreguera i El Bruc, municipis que van consolidar la iniciativa l’any següent amb la signatura d’un conveni de col·laboració. El 2006, els quatre ajuntaments van signar la ‘Carta per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió del Parc Rural de Montserrat’, que preveia la creació del Consell Promotor. Més tard, Abrera es va adherir al projecte i també va aprovar la Carta. Aquell mateix any, el Parc Rural va rebre el suport de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Tot i això, va quedar aparcat durant una dècada.

L’any 2016, per recuperar la iniciativa, es van reunir a Collbató els representants d’11 municipis, que van signar un manifest per impulsar el Parc Rural. Un any més tard, van aconseguir el suport oficial de la Diputació, que ha estat fonamental per al projecte. Finalment, el 2018 es va constituir el Parc Rural de Montserrat, el primer parc supramunicipal d’Europa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram