El PSC i JxCAT es mostren satisfets amb l’actual govern; En Comú qüestiona tot el mandat. ERC reivindica la seva alcaldia i critica la del PSC; ARA i Locos les suspenen totes dues.

 

Enric Carbonell (PSC)

“La representant d’ERC va tenir una
vocació permanent de dret a veto”

Ha estat una legislatura molt moguda, amb tres pactes de govern diferents. Quina valoració en fa?
El PSC ha demostrat la seva capacitat d’arribar a acords i aportar estabilitat. Ha estat una legislatura complexa, però ens ha permès conèixer-nos millor i, per tant, espero que determinats prejudicis s’eliminin en les possibles converses que els grups establim en el futur.

Quin dels dos pactes en què el PSC ha estat present ha funcionat millor?
Sens dubte, l’últim. Tot i que Locos por Sanes va deixar escapar l’oportunitat atacant els treballadors municipals i membres del govern, el representant del PDeCAT ha estat un soci treballador i lleial, demostrant que és capaç d’anteposar els interessos del poble als del partit. L’altre pacte no va fracassar per l’1-O, com diu ERC, sinó perquè la seva representant tenia una permanent vocació de dret a veto, actitud inadmissible entre socis.

Tornaria a pactar amb alguna d’aquestes forces si fos necessari per governar?
Ens presentem per guanyar i no pensem en pactes, sinó en el fet que els veïns i veïnes ens atorguin la seva confiança per dur a terme el programa. El poble ho necessita.

A Sant Esteve, ERC ha guanyat les eleccions generals i el PSC ha quedat en segon lloc. Creu que es poden repetir uns resultats similars a les municipals?
Cada elecció és diferent. Treballarem per centrar les municipals en clau local i allunyar la clau nacional.

 

Carme Rallo (ERC)

“Els socialistes han tornat a fer de les
seves, malbaratant diners públics”

Va començar la legislatura com a alcaldessa i l’acaba a l’oposició. Quina valoració fa d’aquests quatre anys?
Valoro positivament el pas per l’alcaldia. Vam fer les bases d’un futur econòmic solvent i un Pla de Viabilitat realista que ha permès petites inversions al municipi aquests darrers mesos. Malauradament, amb el canvi, els socialistes han tornat a fer de les seves, malbaratant diners públics.

ERC ha pactat amb totes les forces amb representació al consistori, i totes han trencat el pacte. Per què creu que els acords no han funcionat?
Hem posat sempre per davant el futur del poble, no els interessos polítics. En el primer pacte, alguns no van poder suportar la pressió de la realitat. En el segon, els socialistes vivien de compromisos inassolibles i males pràctiques en l’aplicació de la transparència i la llei de contractes. Els molestava ERC.

Amb quines forces intentaria pactar després del maig si li calgués per governar?
Aspirem a estar representats pel major número de regidors. Aquest és un tema que ara no ens plantegem. Arribat el moment, sumarem amb aquells que comparteixen un futur municipi republicà.

A Sant Esteve, ERC ha guanyat les eleccions generals i el PSC ha quedat en segon lloc. Creu que es poden repetir uns resultats similars a les municipals?
Creiem que es poden millorar perquè cal votar en clau de poble, pensant en el futur del municipi.

 

Joan Galceran (ARA)

“Després de quatre governs diferents,
tenim un poble en decadència”

L’any 2015 va deixar el càrrec de regidor perquè considerava assolit el seu objectiu, però ara torna a presentar-se. Per què?
El meu compromís era treure l’alcalde que havia deixat com a substitut el 2006, perquè no ho havia fet bé. Vam elegir una nova alcaldessa i un nou govern de canvi. Creia que ho deixava en bones mans, però no es van entendre i ara tenim el mateix que vam treure el 2015, i un poble pitjor que abans.

Durant aquests quatre anys ha vist el mandat des de fora. Quina valoració en fa?
Pèssima, i és una percepció general. Després de 4 anys amb alcaldies de diferents colors i 4 governs tripartits i quatripartits, el resultat és un poble en decadència; aturat, políticament dividit, sense projectes i en molts aspectes abandonat.

Amb quines forces intentaria pactar si li calgués per governar?
Amb qui accepti les nostres propostes. A ARA, tenim independentistes, federalistes i unionistes, però no entrem en guerres de banderes. Ens uneix tornar a aixecar Sant Esteve, i ho volem fer amb tothom, no contra ningú. Jo, la carrera política ja la vaig fer! Només vull tornar a arreglar el poble.

A Sant Esteve, ERC ha guanyat les eleccions generals i el PSC ha quedat en segon lloc. Creu que es poden repetir uns resultats similars a les municipals?
No, les municipals són diferents. La gent coneix la degradada situació que patim (i hem tingut alcaldies d’ERC i del PSC). Ara, cal experiència per posar en marxa el poble.

 

Bernat Orellana (JxCAT)

“En un any escàs del segon govern
hem fet més feina que en el primer”

Ha estat una legislatura molt moguda, amb tres pactes de govern diferents. Quina valoració en fa?
Faig una valoració negativa dels anys de l’alcaldia d’ERC. Increments d’IBI, privatització de serveis, deixadesa en la neteja… Per tot plegat, vam haver de renunciar al govern per denunciar i treballar des de l’oposició. El segon període ha estat una bassa d’oli. Hem treballat molt i, en un any escàs, hem fet més feina que en la primera part de la legislatura.

A l’inici de la legislatura el seu partit va afavorir una alcaldia d’ERC i més endavant una del PSC. Quina de les dues ha funcionat millor?
Sense cap dubte, la legislatura amb el PSC. L’Enric Carbonell és una persona que compleix amb la seva paraula, s’ha preocupat i ha facilitat tots els acords de govern.

Tornaria a pactar amb alguna d’aquestes forces si fos necessari per governar?
Ens presentem per guanyar.

A Sant Esteve, ERC ha guanyat les eleccions generals i JxCAT ha quedat en cinquè lloc. Creu que es poden repetir uns resultats similars a les municipals?
No, la situació de l’estat espanyol no és extrapolable a les municipals. El veïns recorden aquells que han tingut actituds incorrectes i que han fet accions que els han perjudicat. Es vota la persona, l’equip i el projecte, i crec que tinc el millor equip amb el millor projecte per recuperar el nostre estimat poble. Recuperem Sant Esteve!

 

Mari Àngels Ríos (En Comú)

Quina valoració fa d’aquesta legislatura?
Des de la formació que jo encapçalo, Sesrovires en Comú, entenem que una legislatura com la que ara acaba no ha de tornar a repetir-se.

Tornaria a pactar amb algun dels altres partits si fos necessari per governar?
La nostra formació contribuirem que hi hagi un govern estable, d’esquerres, ecologista i feminista, que permeti, amb una bona gestió inclusiva, la consolidació de la recuperació del poble sense incrementar l’endeutament heretat.

 

Jaume Ripollès (Locos)

Quina valoració fa d’aquesta legislatura?
Molt pobra i poc efectiva, pel tarannà quasi idèntic dels dos alcaldes. Ambdós han passat del poble.

Què va provocar que es trenqués el pacte de govern de l’any 2015, del qual vostè formava part?
Prepotència i poca empatia per part de l’alcaldessa i els regidors, i poca claredat en la gestió.

Amb quines forces intentaria pactar després del maig si li calgués per governar?
El dia 27 ho podré dir amb certesa.