El Sagrat Cor ha fet de suport de l’Hospital Sant Joan de Déu. Foto cedida

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el centre de referència al Montserratí, va començar a comptar per desenes els casos positius de coronavirus a finals de març, moment en què l’Hospital Sagrat Cor es va convertir en el seu principal suport. Aquest equipament, especialitzat en salut mental i atenció sociosanitària, rebia aleshores els primers pacients amb Covid-19 i s’adaptava a una situació molt diferent de la seva realitat habitual.

“No estàvem acostumats a tractar pacients amb símptomes tan aguts i sota tanta pressió”, explica la directora d’infermeria del centre, Pilar Herrero. En la mateixa línia, assegura que, en els 26 anys que fa que treballa a l’hospital, “mai havia hagut de fer tants aïllaments i utilitzar tants Equips de Protecció Individuals (EPIs)”, unes condicions que han suposat “un gran augment de la càrrega de treball”. I és que, en els pitjors moments de la pandèmia, el Sagrat Cor va arribar a superar el centenar de positius de coronavirus, mentre que ara ja n’hi ha menys de trenta.

Per a Herrero, les mesures que es van aplicar des del principi –com restringir les visites o aïllar els malalts de Covid-19 a l’àrea sociosanitària– van permetre “evitar un contagi massiu” al centre. A més, seguint les indicacions del Departament de Salut, es va transformar la cafeteria en un hospital de campanya i es va habilitar una planta per oferir cures pal·liatives, uns espais addicionals que finalment no van ser necessaris.

“Hem contingut el que semblava incontrolable”, afirma Herero, satisfeta. En aquest sentit, es mostra “molt orgullosa” del seu equip, perquè considera que “ho ha donat tot”. Un exemple d’això és Jenny Román, una auxiliar d’infermeria que reconeix que, malgrat que la situació els ha deixat “moralment tocats” en alguns moments, la unió entre els companys ha estat clau per tirar endavant. “Hem sigut una pinya”, afegeix Herrero.

REFORÇ DEL PERSONAL
Com que han estat al peu del canó i, en paraules d’Herrero, han arribat a “patir pel material”, hi ha hagut sanitaris contagiats. És el cas d’una altra auxiliar d’infermeria, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, que va agafar la baixa per coronavirus a finals de març i no es va poder reincorporar fins al 2 de maig, quan el resultat del quart test PCR, per fi, va ser negatiu.

Per aquest motiu, així com per fer front a l’increment de pacients, Herrero explica que el centre ha hagut de contractar més professionals. D’altra banda, com que les urgències de l’àrea de salut mental han vist molt reduïda la seva feina, els psiquiatres també han donat suport a la resta de metges per atendre malalts de Covid-19.

Tot i que, a poc a poc, el centre recupera la calma i s’acosta cada cop més a la normalitat, els professionals sanitaris tenen clar que la pandèmia no s’ha acabat. “La desescalada també és complicada”, diu la cap d’infermeria sobre el procés de desconfinament, un període que ella veu “amb incertesa i preocupació” per la possibilitat d’un repunt dels casos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram