Sònia Ruso, l’agent que ha rebut el reconeixement. Foto: Ajuntament

“En realitat el reconeixement no és per a mi, sinó per a tota la professió”. És el missatge que vol deixar clar Sònia Ruso, l’agent de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca que ha estat reconeguda pel director general de la Policia, Pere Ferrer, per haver salvat la vida d’un company.

Els fets van passar a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el novembre de 2019, quan Ruso feia les pràctiques. Un dia, un altre alumne va perdre el coneixement i les seves constants vitals eren molt febles. Ràpidament, Ruso li va practicar un massatge de reanimació, va fer servir un desfibril·lador extern i li va col·locar una cànula per evitar que s’ofegués. “Va ser un treball en equip, tots els que érem allà estàvem entrenats per reaccionar amb rapidesa i, tot i que gairebé no ens coneixíem, vam saber actuar de forma coordinada”, explica a Línia Nord l’agent que ha rebut la felicitació institucional. El resultat: en menys de quinze segons, el company en perill va rebre la primera descàrrega i, en menys d’un minut, ja l’havien reanimat. Ara es troba bé i no té seqüeles.

“En el moment no penses, simplement actues, et surt de forma natural”, admet Ruso, rememorant els fets. “Després és quan venen els pensaments i sentiments, però en el moment no et pots aturar, perquè aquell segon és de vida o mort. Si la pèrdua de constants vitals arriba als quatre minuts, es pot reviure, però hi haurà repercussions cerebrals”, detalla la policia.

Quant al reconeixement rebut, Ruso li treu ferro i no se’l sent com a propi: “És la meva feina, qualsevol company hauria fet el mateix. No es tracta de mi, sinó de la professió, ja que ho fem tots, cada dia i a tot arreu”, assegura l’agent.