Una imatge de la rebuda dels nens bielorussos l’estiu passat. Foto: Facebook

Aquest estiu, l’ONG Collbató per a la Solidaritat no podrà acollir infants bielorussos afectats per les conseqüències de l’accident de Txernòbil. El coronavirus ha obligat a suspendre, per primer cop en els dinou anys d’història de l’entitat, el programa d’acollida que permetia a aquests nens passar quaranta dies lluny d’una zona que encara avui registra uns nivells de radiació molt elevats.

“Ha estat una decisió dura, però necessària”, admet el president de l’associació, Josep Lluís Escriu, en declaracions a Línia Nord. Tot i que els viatges s’han suspès per una qüestió sanitària, Escriu explica que el fet de no sortir de la “zona radiada” durant més d’un any també tindrà efectes negatius en la salut dels infants: “Està demostrat que, quan no poden viatjar, després es posen més malalts a l’hivern”. Per això, i també per mantenir el vincle amb els nens, les famílies acollidores tenen l’esperança que l’estada es pugui recuperar coincidint amb les vacances de Nadal, però no les tenen totes.

Mentrestant, l’entitat continua en contacte amb les famílies bielorusses i, a través dels adolescents o joves que han participat en el projecte al llarg dels anys, detecten les seves necessitats i miren de cobrir-les. A llarg termini, si els nens no poden venir tampoc a l’hivern, l’associació s’està plantejant oferir més ajudes allà, com ara col·laborar amb hospitals o orfenats de la regió.