La comissaria de Mossos que cobreix el Montserratí. Foto: Aj. de Martorell

La suposada manca de seguretat a Martorell és una de les crítiques recurrents a les xarxes socials del municipi, sobretot arran de la pandèmia, que ha fet que la gent estigui més pendent que mai de l’actitud de la resta de ciutadans. En aquestes plataformes, hi ha veïns que afirmen que la policia no acudeix quan truquen o que consideren que no hi ha prou patrulles al carrer. Però quina és la realitat dels cossos de seguretat a Martorell?

La comissaria de Mossos d’Esquadra del municipi cobreix l’Àrea Bàsica Policial (ABP) Martorell, que integra també la resta de poblacions del Montserratí. El cap de setmana del 18 i el 19 de juliol, per exemple, havien de ser vuit agents treballant a la zona, però una patrulla (és a dir, dos agents) va haver de desplaçar-se al Segrià per col·laborar amb el tancament perimetral de la comarca. Aquesta situació es va produir també quan es va confinar la Conca d’Òdena i, de fet, es repeteix cada estiu quan cal destinar dotacions d’arreu de Catalunya als pobles de costa.

Sigui com sigui, el resultat aquell cap de setmana va ser que, com que quatre agents es van haver de fer càrrec de la comissaria, només va quedar una patrulla per cobrir tot el Montserratí. Això es tradueix en què hi havia únicament dos agents per als vuit municipis. Jordi Costa, representant del sindicat Col·lectiu Autònom de Treballadors-Mossos d’Esquadra (CAT-ME) a la Regió Policial Metropolitana Sud, admet que aquesta “no és una situació nova”. “Fa anys que hem hagut d’aprendre a treballar en aquestes condicions”, diu l’agent a Línia Nord.

LA SITUACIÓ A LA POLICIA LOCAL
Si bé el dels Mossos és un problema generalitzat a Catalunya, al Montserratí hi ha altres factors a tenir en compte, com ara que Castellví de Rosanes no té un cos policial propi o que la Policia Local de Martorell no estaria passant pel seu millor moment. Segons ha pogut saber aquest mitjà, la plantilla estaria negociant algunes millores laborals amb l’Ajuntament i, mentrestant, hauria deixat de fer hores extra, especialment importants a l’estiu.

El regidor de Seguretat assegura que estan intentant “accelerar la incorporació d’agents”

En canvi, el regidor de Seguretat Ciutadana, Lluís Sagarra, assegura que es cobreixen tots els serveis i al·lega que han coincidit en el temps diverses jubilacions i algunes baixes no relacionades amb el coronavirus. A més, explica que, quan la previsió era que els rebrots de la pandèmia arribessin a la tardor, es va decidir que els agents farien les vacances al llarg dels mesos de juliol i agost. Per últim, recorda que la pandèmia va obligar a ajornar unes proves físiques que haurien permès incorporar cinc policies més al cos durant aquest estiu. Amb tot, reconeix que la plantilla està “estressada” i assegura que des de la regidoria estan intentant “accelerar la incorporació d’agents que va quedar pendent”, amb l’objectiu que es pugui fer efectiva de cara al setembre.

TAMBÉ A SANT ANDREU
En paral·lel, sembla que les queixes per la sensació d’inseguretat també han arribat a Sant Andreu de la Barca. El grup municipal Fem Sant Andreu (ERC i Vecinos por el Cambio) ha afirmat en un comunicat que “molts veïns” els han fet arribar la seva preocupació per aquest tema: “Troben a faltar més presència de la Policia Local al municipi”, diu el text de la formació, publicat fa uns dies.

En el mateix escrit, la formació presenta quatre propostes per fer front a aquest problema, entre les quals hi ha la incorporació de sis agents al cos per augmentar la ràtio: “Tenim una mitjana d’1,28 agents per cada mil habitants”, apunten, alhora que recorden que la mitjana a Catalunya és “d’1,60 per cada mil habitants”, segons dades de l’any 2017.