El Ple vol declarar-la Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Foto: Ajuntament

La Colònia Sedó ja és més a prop de convertir-se en un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). El ple municipal del mes d’abril va servir per aprovar l’inici del procediment per declarar-la com a tal, amb l’abstenció d’ERC i el vot favorable de la resta de partits. Aquesta declaració, que suposaria garantir la protecció d’un espai emblemàtic esparreguerí, és un dels objectius que persegueix l’Associació per la defensa de la Colònia Sedó i el seu entorn des que es va crear.

Per al president d’aquesta entitat, Josep Maria Cobos, aconseguir la categoria de BCIL té una importància doble. D’una banda, per “protegir el conjunt patrimonial i que no se’l pugui malmetre ni fer desaparèixer” i, de l’altra, per “explorar noves vies de finançament”, ja que aquest títol permetria l’accés a determinades subvencions.

“ÚNICA I INCOMPARABLE”
L’associació que presideix Cobos treballa també per donar a conèixer la Colònia Sedó, sovint oblidada i poc valorada malgrat ser “la mare de totes les colònies”, en paraules seves. En aquest sentit, recorda que, si bé a Catalunya hi ha moltes colònies industrials, la Sedó “és única i incomparable: és la més gran de totes amb diferència”. De fet, assegura que, mentre que la resta de colònies tenien una mitjana de 500 treballadors, la d’Esparreguera en tenia “2.000 i, en algun moment, quasi 3.000”.

En la mateixa línia, destaca que “la presa del Cairat, construïda el 1870, és una de les obres d’enginyeria civil més grans que es van fer a l’època” i que la turbina de la Colònia Sedó és “la més gran d’Espanya”. Precisament, una de les experiències que s’ofereixen als visitants de la colònia és un passeig per l’interior d’aquesta turbina.

“ESTRONCAMENT TOTAL”
El Museu de la Colònia Sedó va començar una nova etapa el passat mes de setembre, amb un augment de les visites (totes són guiades i la més cara val tres euros i mig) i dels actes, com el concurs fotogràfic o els concerts. Ara, amb la crisi del coronavirus, l’activitat ha patit “un estroncament total” i la sensació és que, quan tot això passi, caldrà “començar de zero”, diu Cobos. Però, tot i que l’escenari no és el més favorable, es reafirma en la seva voluntat de difondre aquest patrimoni i fer que estigui “a l’abast de tothom”, perquè “el que es veu a la Colònia Sedó no es pot veure enlloc més”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram