La turbina de la colònia, un dels elements més característics de la colònia tèxtil. Foto: Museu Colònia Sedó

Va arribar a ser la colònia tèxtil més gran de Catalunya i Espanya. Es tracta de la Colònia Sedó, un complex ubicat entre Esparreguera i Olesa que va començar a funcionar el 1846 i que va arribar a allotjar 2.000 treballadors en els seus moments d’esplendor. Durant 130 anys, fins al seu tancament el 1977, va ser la colònia tèxtil icona del Llobregat que tenia la turbina més gran i potent de l’època a finals del segle XIX.

Actualment és un polígon industrial que aplega diverses empreses i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, on hi ha ubicat el Museu de la Colònia Sedó. Ara, un grup de persones ha tirat endavant l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó, la qual va ser presentada el 19 de febrer Esparreguera, a Can Pasqual.

“No és la primera vegada que s’intenta tirar endavant un projecte relacionat amb la Colònia Sedó”, va recordar el president de la nova entitat, Josep Maria Cobos, que va assegurar que la societat “fa temps que demanava un pas com aquest”.

UN RECINTE ÚNIC
I és que la principal voluntat de la nova entitat és la conservació i preservació del patrimoni industrial de la colònia. Un complex que coneix de primera mà la historiadora Gràcia Dorel, vicepresidenta de l’associació, la qual va impartir una autèntica classe magistral sobre els orígens de la colònia durant la presentació de l’associació. Pel que fa a la famosa turbina, per exemple, Dorel va dir que “és molt probable que a tot Europa occidental no hi hagués una igual”. “L’heu de mimar, és única”, va instar a la cinquantena de persones presents a l’acte.

Per la seva banda, Cobos va descriure el projecte de la nova associació com “agosarat i ambiciós”, ja que a més de preservar i conservar aquest complex, l’entitat té la voluntat de presentar projectes per incrementar l’atractiu turístic de la zona, tenint en compte l’entorn natural “privilegiat” en el qual s’inscriu. A més, es vol conservar la memòria històrica i estudiar el rol de les dones a les colònies industrials. Per fer-ho, es faran entrevistes als treballadors que encara segueixen vius.

Per altra banda, també es posarà en marxa els procediments perquè es reconegui la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

ELS ALCALDES, A FAVOR
A la presentació a Can Pasqual hi van assistir els alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, i d’Olesa, Pilar Puimedon, en una escenificació de l’entesa que hi ha entre les dues administracions respecte d’aquest complex. “Des de l’inici del mandat hem volgut reivindicar la Colònia Sedó i la nostra història. Hem de sumar per fer-ho possible”, va afirmar Rivas, mentre que Puimedon va recordar els fets històrics que han unit les dues poblacions a través de la colònia, la qual considera “prou important” com per anar més enllà dels termes municipals.

Per la seva banda, la Junta de Propietaris de la Colònia Sedó veu amb bons ulls el naixement de la nova associació patrimonialística. En declaracions a Ràdio Esparreguera, el seu administrador, Xavier Llopart, ha mostrat la seva predisposició a treballar plegats per la protecció de l’espai. “Hem de pensar entre tots quin futur pot tenir la colònia”, ha dit. Llopart també creu que “els diferents usos que hi ha són compatibles”, però que cal “coordinació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram