La fotògrafa Núria Amat va morir el passat 28 de maig als 74 anys. L’artista, pionera en el món de la fotografia, va créixer a Martorell, tot i que va néixer a Barcelona l’any 1945.

Feminista convençuda, va fundar l’Associació de Dones Progressistes de Martorell i va participar en les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, celebrades el 1976.

Tot i que la fotografia en la seva època era un món d’homes, va voler dedicar-s’hi, primer, a nivell amateur, i després de manera professional. Va estar vinculada al Club Cine Foto Martorell i va ser la primera dona matriculada a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Des de finals dels anys 70 va treballar com a fotògrafa professional. Entre altres feines, va ser Cap de Fotografia del setmanari local L’Observador, i va organitzar diverses exposicions.

En les últimes dècades, però, va estar inactiva i es va dedicar sobretot a donar a conèixer el seu arxiu fotogràfic. Per aquest motiu, ella mateixa es considerava una “fotògrafa del segle XX”.

En aquest sentit, coincidint amb la Festa del Roser de l’any 2017, Museus de Martorell va instal·lar a l’Enrajolada una exposició de les seves fotografies fetes entre el 1976 i el 1996, anomenada ‘Retrats del segle XX’. La comissària de la mostra, la historiadora Gemma Jiménez, ha explicat al canal de notícies local que Amat era “una dona avançada al context històric que va viure”.