El Centre de Formació Professional d’Automoció, inoperatiu. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat de Catalunya la recuperació dels terrenys del Centre de Formació Professional d’Automoció. El consistori ha enviat el requeriment aquest mes de febrer, en constatar que el centre continua sense funcionar.

La cessió dels terrenys es va signar l’any 2009 i el centre es va inaugurar el març del 2015. El passat mes de setembre, la Generalitat va anunciar l’inici del procés de licitació per escollir l’operador del centre, amb la previsió d’iniciar les classes el curs que ve, però va tornar a incomplir el termini acordat. Per tant, el projecte continua encallat.

Per això, el consistori ha decidit plantejar un ultimàtum a la Generalitat. Segons el document de cessió, signat ara fa una dècada, el municipi podia recuperar els terrenys en cas que, transcorreguts cinc anys, el centre seguís inoperatiu. L’alcalde, Xavier Fonollosa, veu en aquesta via l’única manera de fer pressió: “No volem que ens tornin els terrenys, però és l’única arma que tenim per demanar a la Generalitat que es posin les piles”, assegura el batlle.

Fonollosa també explica que Martorell, en el seu moment, va cedir els terrenys “gratuïtament i de forma entusiasta”, perquè el projecte havia de ser positiu per als joves del municipi i per al sector de l’automòbil. “El sector és el primer interessat, perquè necessita operaris qualificats”, assegura l’alcalde.

El centre, que té capacitat per a 14.000 alumnes, només ha acollit puntualment una cinquantena de joves del programa ‘Garantia Juvenil’ del Servei d’Ocupació de Catalunya. L’objectiu del projecte era oferir una formació dual, és a dir, es volia fer que els alumnes compaginessin els estudis amb les pràctiques laborals remunerades a l’empresa.

El Centre de Formació Professional d’Automoció va costar 13 milions d’euros a la Generalitat. És un edifici de 10.000 metres quadrats, amb 39 aules, un gran taller i laboratoris específics de robòtica, sistemes automatitzats, mecànica i manteniment. Tot i que va ser una gran aposta, el centre mai no ha arribat a ser operatiu.