Una imatge de l’interior del refugi antiaeri de Martorell. Foto: Línia Nord

L’abril és un mes per fer memòria. Memòria històrica, concretament. Enguany fa 79 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola i de l’inici del franquisme. També en fa 87 de la proclamació de la Segona República Espanyola. Per aquest motiu, Museus de Martorell va organitzar, un any més, la Setmana del Refugi Antiaeri, que aquest cop va durar força més d’una setmana.

L’obertura del refugi antiaeri de la plaça de la Vila durant dos caps de setmana (del 13 al 15 i del 20 al 22) va ser l’activitat principal d’aquest període commemoratiu. Només durant els tres primers dies, unes 500 persones van baixar els 27 esglaons que donen accés al refugi, del qual només es conserven uns 37 metres de llargada. Amb 1,20 metres d’amplada i entre 1,80 i 2 metres d’alçada, la sensació en entrar és claustrofòbica. Resulta inevitable pensar què devien sentir les persones que s’hi endinsaven per protegir-se de les bombes, que queien del cel indiscriminadament.

Això van poder experimentar els visitants martorellencs i els que, segons la guia Elena Lastra, van venir expressament de Barcelona i altres punts de Catalunya per fer la visita guiada. Aquesta incloïa també una petita exposició dins la farmàcia Bujons, que donava detalls sobre els bombardejos que va patir Martorell l’any 1939. A més, s’explicava com es feien els refugis i quines característiques havien de tenir, així com la normativa de comportament, que dictava que “no es podia cridar i no es podia parlar ni de política ni de religió”, explica Lastra. La guia de Museus de Martorell assegura que la Setmana va ser “un èxit”, ja que, en els sis dies de visita guiada, totes les places disponibles van quedar cobertes.

‘SOTA LES BOMBES’
El tret de sortida de la Setmana del Refugi Antiaeri el va donar l’exposició ‘Sota les Bombes’, presentada el dia 6 d’abril. El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna acollirà aquesta mostra, oberta de dijous a diumenge, fins el dia 13 de maig. ‘Sota les Bombes’ fa un recorregut històric per la Guerra Civil, centrant-se en els bombardejos que va patir Catalunya. Documents i imatges de l’època acompanyen els textos explicatius que divideixen el transcurs del conflicte bèl·lic en diferents fases. Un dels atractius de l’exposició és la projecció del documental Estruendu, que presenta el testimoni de primera mà d’aquells nens, ara ancians, que van haver de viure la guerra. Es tracta d’una font d’informació de gran valor històric que emociona l’espectador i que complementa la mostra a la perfecció.

Per completar la Setmana, es van organitzar al municipi altres activitats destinades a rememorar la història de Catalunya i Espanya. L’associació Cinema del Diable va projectar al cineclub, precisament el 14 d’abril, el documental Fuego en España, produït pel Govern de la República amb l’objectiu de mostrar la Guerra Civil espanyola a l’Amèrica Llatina. L’Enrajolada Casa-Museu Santacana va acollir Cosas que se olvidan fácilmente, un espectacle fotogràfic a càrrec de Xavier Bobés.

Tot plegat ajuda a mantenir viva la memòria històrica, una tasca que tota societat democràtica ha de tenir present.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram