El 2 de febrer es va fer la primera jornada de reforestació. Foto: ADF Martorell

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Martorell i l’institut Pompeu Fabra s’han aliat per recuperar el paisatge i la vegetació perduts en l’incendi que es va originar el 18 de juliol de 2017 a la zona del Congost. El passat dia 2, membres de l’ADF i alumnes de tercer d’ESO del centre van fer la primera de les quatre jornades de reforestació programades, que preveuen plantar uns 1.200 pins i alzines.

El foc que va sorprendre el municipi ara fa dos anys i mig va començar a causa de la caiguda d’un cable de mitja tensió i va cremar més de tres hectàrees. Això és el primer que expliquen els integrants de l’ADF als estudiants que participen en la repoblació del bosc. A més, també els parlen sobre “el canvi climàtic i l’impacte que té en el terreny forestal de Martorell”, segons ha dit a Línia Nord el president de l’entitat, Ferran Tortajada.

Un cop els joves tenen aquesta informació, passen a la part pràctica, que no només consisteix a plantar arbres, sinó que també inclou la neteja i la retirada de la fusta morta arran de l’incendi. Sobre aquesta tasca, Tortajada detalla que es fa per evitar la propagació d’una plaga de Tomicus, “una mena d’escarabat que es menja la fusta morta i pot saltar als arbres vius”.

UNA INICIATIVA DE L’INSTITUT
Aquesta col·laboració entre alumnes de secundària i l’ADF és fruit d’un projecte de servei comunitari impulsat pel Pompeu Fabra, que porta per títol ‘Descobrint els senders de Martorell’. Per a Tortajada, és “una molt bona iniciativa” i va en sintonia amb una de les funcions principals de l’ADF: la conscienciació.

Els alumnes van rebre formació per fomentar el seu compromís amb la tasca de repoblació

En aquest sentit, recorda que, abans de fer les tasques sobre el terreny, els estudiants van rebre una formació a les aules el 12 de desembre. La sessió va girar entorn de tres temes principals: “La gestió forestal, el benefici d’utilitzar la fusta com a matèria primera en el dia a dia i l’evolució dels boscos al municipi”, concreta el president de l’agrupació. L’objectiu de la part teòrica del projecte era “fer-los pensar, reflexionar i ser crítics” amb aquestes qüestions, un pas que des de l’ADF consideraven imprescindible per poder emprendre la part pràctica amb més compromís.

I DESPRÉS, EL MANTENIMENT
Tot i que queden tres jornades de reforestació, Tortajada ja té present que, un cop hagin acabat, els membres de l’ADF s’hauran d’encarregar del manteniment del bosc. “Cada setmana hi haurem d’anar per cuidar la zona i vigilar que els arbres no morin”, explica. Els treballs finals són tan importants com els anteriors i, a més, tenen un extra de dificultat. Segons Tortajada, la zona incendiada no sempre havia estat un bosc, sinó que temps enrere hi havia hagut camps de conreu que van quedar abandonats. És per això que, ara, “el terreny és bastant pobre i costa molt que els arbres creixin”, diu, però l’ADF no es rendirà: “Hi haurem d’estar molt a sobre”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram