Els alcaldes i alcaldesses, aquest matí al pont del Diable de Martorell. Foto: Àlex Recolons / ACN

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha rebut la visita aquest matí de vuit alcaldes més de la segona corona metropolitana per constituir l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. La resta de poblacions que formen aquest nou ens són Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès i Vilafranca del Penedès.

L’objectiu de l’associació és “reforçar la veu” d’aquest territori, que, tal com han recordat els batlles, aplega el 38% de la població de Catalunya i el 10% del seu teixit industrial, però pateix les conseqüències d’un model “excessivament centralista”. “Volem deixar de ser el pati del darrere de Barcelona i estar presents on es cuinen les decisions estratègiques que afecten els nostres ciutadans”, ha resumit l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en declaracions a l’ACN.

Les qüestions principals que preocupen aquests representants de la segona corona metropolitana són l’habitatge i, sobretot, el transport. En aquest sentit, s’oposen, per exemple, al sistema radial actual del transport públic. L’alcalde Fonollosa ha posat l’accent en això últim i ha recordat que per anar en tren de Martorell a Terrassa, que estan a dotze quilòmetres de distància, cal fer un trajecte de més d’una hora: “Anem fins a Barcelona i fem una gran volta per tot el Vallès”, s’ha queixat.

La previsió és que l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità comenci a treballar aquest estiu, amb la intenció d’anar incorporant tots els municipis de la zona amb més de 25.000 habitants. “No hi haurà cap ciutat per sobre de l’altra, sinó que l’òrgan de governança serem tots plegats”, ha detallat Fonollosa, que ha posat en valor “la gran capacitat de consens” que hi ha hagut en el procés de creació de l’ens.

Els nou batlles han signat aquest dimarts al matí el document fundacional de l’entitat, que ha rebut el nom de ‘La Declaració de Martorell’. La signatura s’ha fet a La Caserna, el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric de Martorell.