Martí, militant d’Endavant. Foto: Línia Nord

Martí, un militant martorellenc d’Endavant, va ser detingut –i posat en llibertat unes hores més tard– el dia 21 per no haver acudit a declarar davant el jutge el 19 de novembre. Havia estat citat com a presumpte implicat en el tall de l’A-2 de la vaga del 8N, una acció en què van participar centenars de persones, però només hi ha hagut tres investigats.

“Sabem que els Mossos tenen llistes de militants i, quan hi ha mobilitzacions, busquen implicar-los, encara que no hi siguin”, afirma Martí. També explica per què no va acudir a declarar: “No crec en la justícia de l’estat i anar a declarar suposa que puguin dir que he comès una il·legalitat”, i recorda que “el dret a vaga és inalienable”.

Després de dos mesos d’incertesa, va ser detingut en una benzinera per 7 agents de la policia secreta, que el van portar a comissaria. Davant la jutge es va acollir al dret a no declarar i va quedar en llibertat després d’unes quatre hores detingut. A la sortida, 500 persones li van mostrar el seu suport: “La lluita té sentit quan gent de diverses ideologies es mobilitza contra la repressió”, diu. Però Martí reconeix que viu amb la sensació que el segueixen i creu que “l’objectiu és espantar, perquè qui vol que l’emmanillin o que el detinguin al carrer?”. També denuncia que a Catalunya hi ha més de 700 persones en una situació com la seva. Ara, poden passar tres coses: que es tanqui la causa, que torni a la via administrativa o que hi hagi un judici.