Martorell va celebrar Sant Antoni Abat amb els tradicionals Tres Tombs el passat 14 de gener. Aquesta és la festa més antiga del municipi, ja que els seus inicis daten del 1647. L’entitat que l’organitza és l’associació dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, de la qual n’és president Rafael López.

Quina valoració fa de la festa dels Tres Tombs d’enguany?
Bastant positiva, malgrat que hi va haver gent que es va espantar per la previsió meteorològica i finalment no va venir. Tot i això, la participació va ser prou nombrosa i tot va sortir millor del que esperàvem.

Per què creu que la celebració de Sant Antoni Abat continua tenint èxit cada any?
Perquè s’emmarca dins la cultura popular catalana i és una festa ancestral. Segons consta en papers de l’Església, se celebra a Martorell des de l’any 1647, i encara es manté i la gent hi participa i hi té interès. No oblidem que s’hi passegen carros centenaris que, si no fos pels Tres Tombs, romandrien tancats en un local i molt poca gent els aniria a visitar. D’aquesta manera, en ser una mena de museu ambulant que surt al carrer, la gent els pot conèixer i en pot gaudir.

Com es transmet aquesta tradició a les noves generacions?
És una tradició que costa molt de transmetre. Hauria de passar de pares a fills, però els fills acostumen a estar ocupats en altres coses que consideren més importants. M’agradaria que els joves s’involucressin més i, de fet, espero que l’any que ve una persona jove em prengui el relleu. Aquest és l’últim any que exerciré de president, perquè ja fa molts anys que sóc a l’entitat i he de deixar pas a la joventut.

Canviant de tema, Sant Antoni és una de les poques festes que encara organitza una entitat i no l’Ajuntament. Quina importància té aquest fet?
Com a entitat, el nostre objectiu és mantenir la tradició. Martorell sempre ha estat un centre de compravenda d’animals, tant de raça equina com d’altres races, i no volem que això es perdi.

És difícil trobar participants que disposin d’animals de tir per als Tres Tombs?
Estem veient que cada vegada hi ha menys cavalls de tir, ja que han estat substituïts per tractors, camions… Ara, la gent que té aquest tipus de cavalls sol ser aficionada al món dels Tres Tombs i, per tant, els seus animals només treballen del gener al maig. La resta de l’any no fan res, però se’ls ha de mantenir i cuidar, cosa que costa uns diners que no es recuperen. Aquestes persones es gasten els diners perquè volen mantenir la tradició i, si no fos per elles, els Tres Tombs acabarien sent una desfilada de genets muntats a cavall.

El pregó d’enguany va anar a càrrec de la Colla de Geganters de Martorell. Com es trien els pregoners?
Els Amics de Sant Antoni volem col·laborar amb altres entitats de Martorell, per això aquest any els pregoners han estat els Geganters, com també ho havien estat anteriorment els de la Penya Barcelonista i altres associacions. Creiem que aquesta és una forma de donar-nos suport i fer caliu entre entitats, i així evitar que algunes desapareguin.

Que la festa sigui de tots, vaja. A més , diversos comerços del poble decoren un carro o carruatge i participen als Tres Tombs. Quina relació té aquesta festa amb el comerç local?
L’entitat cedeix carros a aquests comerciants i després són ells mateixos qui els guarneixen i els passegen per tot el poble. Només han de llogar els animals de tir. És una manera que tenen els botiguers de fer-se conèixer entre la gent.

Quina és l’activitat de l’entitat durant la resta de l’any?
Ara és l’època forta, sortim la majoria de diumenges perquè fem el tornajornal, és a dir, anem als pobles amb què col·laborem i que han vingut als nostres Tres Tombs. Després, el primer diumenge de maig, fem la festa final de temporada, que aquest any se celebra a la Bisbal del Penedès. Hi participem un 70% o 80% dels pobles que estem federats a la Federació Catalana dels Tres Tombs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram