Les alumnes de Sant Esteve que hi participen. Foto cedida

L’institut Montserrat Colomer, de Sant Esteve Sesrovires, coordina un projecte europeu d’educació social i emocional que té l’objectiu d’entendre i promoure la diversitat cultural i la igualtat de gènere. La iniciativa, que es desenvolupa en el marc del programa Erasmus+, compta amb la participació de quatre instituts més d’arreu del continent. Concretament, són centres de Finlàndia, Portugal, Itàlia i França.

El projecte ha començat aquest curs i s’allargarà fins al 2023. Mentre que normalment les propostes d’Erasmus+ inclouen viatges i activitats presencials, aquest cop la pandèmia ha imposat el funcionament online, a l’espera de poder recuperar la normalitat el curs vinent. Aquesta situació, però, també ha tingut la seva part positiva: “El fet que sigui online ha permès obrir el projecte a més alumnes, tots els que han volgut s’hi han pogut sumar”, diu Marta Nebot, professora del Montserrat Colomer al capdavant del projecte.

A tall d’exemple, Nebot parla d’una activitat que van fer recentment i en la qual van poder comptar amb una escola convidada de Gàmbia. Va ser una videoconferència via Zoom que va servir perquè estudiants dels sis països posessin en comú les seves experiències amb la crisi del coronavirus. “La sessió va ser molt enriquidora”, celebra Nebot.

Coordinar el projecte no és una tasca fàcil –cal quadrar els calendaris dels cinc centres i organitzar les activitats, entre altres coses– però té un benefici molt important: “Hem pogut posar damunt la taula les qüestions que més ens interessa treballar”, afirma Nebot. Alguns d’aquests temes són la igualtat de gènere, la crisi dels refugiats, el benestar emocional… I és que, a més de practicar molt l’anglès, els participants en el projecte aprenen a entendre realitats diferents. “Es tracta d’obrir una finestra a l’exterior”, resumeix la professora de l’institut sesrovirenc.

Tot i que les sessions en línia estan funcionant bé, Nebot (i, sobretot, els alumnes) tenen ganes de recuperar els viatges. Més enllà de les estades d’una setmana a la resta de països implicats, també han proposat que dos alumnes de Sant Esteve facin un intercanvi de dos mesos a Itàlia. S’espera que això es pugui fer a partir del segon trimestre del curs que ve, si la situació epidemiològica ho permet.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram