L’aparador de la llibreria Alfambra de Martorell, a punt per celebrar Sant Jordi. Foto: Línia Nord

“Volem fer una Barcelona en petit”, diu Enriqueta Salvi, de la llibreria Alfambra de Martorell, quan parla del Sant Jordi d’aquest any. I és que els carrers de Barcelona plens de gom a gom és la primera imatge que ens ve al cap quan pensem en el 23 d’abril (diades pandèmiques a part). Amb el confinament comarcal, però, els veïns del Montserratí no hi podran anar, i això pot afavorir les llibreries de la zona, que encaren la festa amb un optimisme prudent.

“Està clar que no serà un Sant Jordi com el del 2019, però tampoc serà, ni de bon tros, com el de l’any passat”, afirma Salvador Bassó, de la llibreria Núria, que té un local a Olesa de Montserrat i un altre a Esparreguera. Davant de totes dues botigues hi col·locarà una parada de llibres, tal com permet fer el Procicat. A Olesa, a més, la llibreria Núria se sumarà a la fira que es farà al parc municipal, ja que el Procicat permet també que cada Ajuntament estableixi un espai delimitat i amb control d’aforament per instal·lar-hi parades. En aquests espais, com ara el Casal de Cultura de Collbató, també s’hi podran fer signatures de llibres i altres activitats.

La decisió d’organitzar una fira depèn de cada consistori i no tots els del Montserratí han decidit fer-la. A Martorell, per exemple, no hi haurà la tradicional carpa de llibres de la plaça de les Cultures. Però quatre llibreries del municipi –Alfambra, Miró, Alfil-Be i New Còsmic– s’han organitzat per acollir signatures de llibres d’autors locals durant tota la diada. “És el primer cop que fem una cosa així”, explica, il·lusionada, Salvi, que també col·locarà una parada davant la seva botiga.

També ho farà Giovanna Fornas, de la llibreria Sesrovires, que recorda amb nostàlgia com, fins al 2019, la parada la posaven a la plaça juntament amb altres comerços. Tot i això, espera amb ganes que arribi aquest divendres: “Aquest any tenim fe. La gent del poble ens ha fet costat durant la pandèmia i, de fet, hem guanyat clients que abans no llegien”, assegura, i afegeix que “quan els crida l’atenció un llibre, ja no esperen que en surti la pel·lícula”.

A la papereria Catalunya de Sant Andreu de la Barca, la vorera de davant és massa petita i no s’hi pot instal·lar un estand. Si bé això els sap greu, no els fa perdre l’optimisme: “Ja ens estan arribant encàrrecs de cara a divendres, jo crec que tindrem bones vendes”, vaticinen. A més, l’ambient de Sant Jordi al seu municipi es farà notar al carrer: l’Ajuntament escriurà citacions literàries en català i castellà a una seixantena de bancs.

Amb tot, els llibreters del Montserratí tenen clara una cosa: la gent està molt engrescada amb aquesta diada, i això els ofereix esperança després d’un any per oblidar. “La pandèmia ha estat una sotragada, però la gent ha redescobert el comerç de proximitat i el plaer per la lectura”, apunta Bassó. I precisament d’això –proximitat i lectura– les llibreries del Montserratí en tenen a dojo.

LA DIADA PER A LES EDITORIALS
El llibre més venut a Olesa el Sant Jordi de 2020 va ser Descobrint Olesa, de l’editorial local Paper d’Estrassa. Després d’aquella fita, la firma creada per Quim Moreno encara aquesta diada amb il·lusió i amb dos llibres –Dones olesanes i Pep Montoya. En funció d’un dir– pràcticament acabats de sortir del forn. Per la seva banda, l’editorial martorellenca Adesiara, que publica clàssics traduïts al català, també arriba amb novetats a aquest Sant Jordi. “Serà un dia maco”, diu l’editor Jordi Raventós, que serà al passeig de Gràcia de Barcelona amb “recomanadors”. “Els autors dels clàssics ho tenen complicat per venir”, matisa, rient.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram