Empreses, comerços i particulars han donat material sanitari. Foto: Ajuntament

La propagació del coronavirus ha provocat una situació per a la qual ningú estava preparat. A Martorell, com a tot arreu, la major part de la ciutadania no s’havia enfrontat mai a res semblant, però, malgrat la por i la incertesa, la gent ha sabut reaccionar amb la millor de les respostes: la solidaritat.

Davant la manca de material sanitari als hospitals i residències geriàtriques del municipi, l’Ajuntament va fer una crida la setmana passada per aconseguir Equips de Protecció Individuals (EPIs) per als professionals d’aquests centres. De seguida, la petició va veure els seus fruits, ja que desenes de comerços, empreses, entitats i particulars van començar a donar mascaretes, bates, guants, alcohol sanitari i altres elements necessaris per garantir la seguretat del personal mèdic. Per exemple, la comunitat xinesa de Martorell va entregar dissabte un total de 4.000 mascaretes, 3.000 guants i 100 ampolles de gel hidroalcohòlic, tot degudament homologat.

D’altra banda, alguns establiments que fan menjar a domicili han decidit aportar el seu granet de sorra oferint àpats gratuïts als treballadors de l’Hospital Sant Joan de Déu, que aquests dies s’enfronten a jornades llargues i dures.

NEIX UNA XARXA DE SUPORT
Si bé la pandèmia del Covid-19 ha afectat la vida de tothom, la gent gran o amb patologies prèvies és especialment vulnerable a aquesta malaltia. Conscients d’això, diversos veïns i veïnes de Martorell han creat una xarxa ciutadana de suport per ajudar els col·lectius de risc mentre duri la quarantena. Es tracta de persones joves i en bon estat de salut que s’ofereixen a sortir a comprar productes de primera necessitat per als més vulnerables, per tal que puguin quedar-se a casa sense que els falti res. D’altra banda, els mateixos voluntaris també volen donar un cop de mà a aquells pares i mares que encara han d’anar a treballar i no poden deixar els seus fills sols.

Totes les iniciatives voluntàries que han sorgit (i, segurament, sorgiran) durant la crisi del coronavirus han d’estar coordinades i vehiculades pels Serveis Socials de l’Ajuntament.