Els veïns de Collbató van ser els primers a veure un espectacle que estarà obert al públic general a partir del 3 de febrer. Foto: Ajuntament de Collbató

Les parets són les guardianes dels secrets i de la història d’un indret. Al llarg dels segles, han estat el testimoni silenciós de l’esdevenir dels homes i els han servit d’aixopluc. Les de la Cova de Salnitre de Collbató en són un exemple paradigmàtic. I ara, 45 milions d’anys després de la seva creació, comencen a narrar la seva pròpia història i la de les persones que les han habitat des del Paleolític.

Ho fan a través d’un audiovisual de 17 minuts amb tecnologia video mapping únic al món que es projecta sobre elles, fent servir les seves escletxes i forats, autèntiques ferides del pas del temps, per potenciar la càrrega dramàtica de l’espectacle. Es tracta d’un audiovisual que es va estrenar a finals de mes en exclusiva per als collbatonins i que, a partir del 3 de febrer, serà el principal atractiu de la Cova de Salnitre, que ha reobert un any i mig després amb més força que mai. L’alcalde de Collbató, Miquel Solà, destaca que ha estat una iniciativa “complicada”, però que ajudarà a “dinamitzar” la visita a les coves. A més, lloa la feina de l’equip que ha fet possible l’audiovisual.

TECNOLOGIA PUNTERA
L’espectacle és obra de Wasabi Produccions i fa servir animacions 3D per recrear la història de les coves al llarg dels seus 500 metres, des de la prehistòria fins avui dia. L’espectador, d’aquesta manera, no només s’endinsa en el cor de la muntanya, sinó també en les seves vivències, en una experiència potenciada pels efectes visuals i una banda sonora envolvent de Francesc Gener, que és conegut per haver posat música a pel·lícules com ara Lobo, GAL o Paraules Encadenades –amb la qual va guanyar un premi al Festival de Cine de Màlaga el 2003–.

Per impressionar encara més el visitant, les coves s’han dotat d’un equip de 1.600 watts de potència amb quatre altaveus i un subwoofer, acompanyats de 20 projectors amb tecnologia led i làser d’alta resolució.

MÉS DE 100 COVES
La del Salnitre és una de les poques coves de conglomerat del món visitables a peu. Tanmateix, aquesta no és l’única que amaga la muntanya: al seu interior n’hi ha més d’un centenar, com ara la Cova Freda o la Cova Gran.
Però tot i que es pot fer a peu, l’accés a les Coves de Salnitre requereix paciència i determinació. Deu minuts pujant 244 esglaons i 500 més a l’interior de la cavitat obliguen el visitant a portar roba còmoda i moltes ganes de descobrir els secrets que amaga.

Sigui com sigui, l’atractiu turístic de les coves ve de lluny. Les primeres visites daten de mitjans del segle XIX, quan la burgesia intel·lectual s’hi va bolcar amb diverses expedicions que sortien de Barcelona i arribaven a Martorell en tren. Des d’allà, una diligència els portava a Collbató, des d’on accedien a les coves. Tot plegat, una aventura que encarnava perfectament l’esperit del romanticisme de l’època.

UN 2017 DE RÈCORD
De fet, l’estrena de la nova imatge de les coves coincideix amb un balanç turístic històric per a Montserrat. I és que durant el 2017, el recinte del monestir ha rebut 2,7 milions de visitants, un 8% més que l’any anterior. Però és que el parc natural també ha experimentat un augment del nombre de visites, en concret del 5%, arribant a les prop de 650.000.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram