El regidor Josep Casasayas, presentant els comptes. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament va aprovar inicialment el pressupost per al 2017, el qual s’eleva a 34,05 milions d’euros –un 1,8% més que l’exercici anterior– amb els vots de l’equip de govern. La millora dels espais públics, la represa econòmica, la participació ciutadana i les polítiques socials marquen els comptes municipals de l’any vinent. Del total del pressupost, 11,56 milions d’euros es destinaran al Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell.

Per tercer exercici consecutiu, l’equip de govern ha congelat els impostos a causa del baix nivell d’endeutament de les arques municipals, tenint en compte que Martorell se situa en un 52,64%, molt per sota del 75% que recomana el Ministeri d’Hisenda. En aquest sentit, el regidor d’Hisenda, Josep Casasayas, explica que “per tercer any consecutiu no hem apujat ni els impostos ni les taxes i, a més, incrementem tant les partides d’ajuda a les persones com les que l’Ajuntament destina al manteniment i la millora de l’espai urbà i l’entorn natural”.

La principal novetat és la participació dels ciutadans en els pressupostos. El govern destinarà 200.000 euros a aquells projectes que proposi i voti la ciutadania i les entitats. Segons fonts municipals, els ciutadans i les entitats podran fer un seguit de propostes que, després se sotmetran a votació popular i aquelles que obtinguin més vots es faran realitat.

INVERSIONS CONCRETES  
La principal inversió per als pressupostos de l’exercici vinent és la construcció del nou pavelló de tres pistes poliesportives (PAV-3), al barri de Can Cases amb una dotació d’1,3 milions d’euros. El govern seguirà apostant per a la transformació a la via pública als barris de la Vila, Can Carreres, el Pla i Verge del Carme i la rambla de les Bòbiles, amb una inversió d’1,2 milions d’euros. L’atenció a les persones, a través del Pla d’ajut a les famílies, renovarà les beques menjador i la suficiència alimentària; les beques d’activitats extraescolars; la suficiència energètica i les bonificacions impositives per l’IBI, entre altres mesures.

Com a novetat, segons Casasayas, “destinarem 60.000 euros a ajudar a aquelles famílies que no poden fer front als impostos i les taxes municipals, que en recuperaran l’import a través d’una subvenció”.

Durant el debat dels comptes municipals, l’oposició va posar-s’hi d’esquena. El portaveu del PSC, Lluís Tomás, va considerar que “són uns pressupostos sense participació ciutadana” i va insistir que “no hem tingut temps suficient per estudiar-nos els números”. Des del PP, el portaveu Francesc Arpal va titllar el pressupost de “continuista dels anteriors” i va deixar palès que el pressupost aprovat “és unilateralment seu, als grups de l’oposició ens n’han deixat al marge”. Movem Martorell, a través del portaveu José Antonio Simón, veu que el govern “continua externalitzant serveis” i des de Som Martorell, Raquel Pérez, va apuntar que “aquest any han fet més de 60 modificacions del pressupost anterior, una xifra que creiem que és inacceptable”.