La Creu Roja del Baix Llobregat Nord va celebrar el seu aniversari al Centre Cultural de Martorell, que ara acull una exposició de l’entitat. Foto: Aj. de Martorell

Any 1939. La Guerra Civil espanyola ha deixat un escenari de fam i misèria arreu de l’Estat. En aquest context, a Martorell, un grup de ciutadans demana a l’Ajuntament l’obertura d’un dispensari per atendre les necessitats bàsiques de la població.

Així va néixer la Creu Roja de Martorell, la llavor del que després seria la Creu Roja del Baix Llobregat Nord. D’això ja fa 80 anys i, des d’aleshores, l’entitat ha perseguit sempre el mateix objectiu: “arribar allà on no arriben les administracions”, tal com afirma la vicepresidenta Isabel Canals, que en va ser la coordinadora durant 20 anys.

Precisament, durant aquesta etapa de coordinadora, Canals va viure el moment més important de l’entitat a la zona. L’any 2000, la Creu Roja va perdre la competència del transport sanitari, que va passar a mans de l’empresa privada. El 2003, per fer front a l’impacte econòmic d’aquesta nova situació, les oficines locals de Martorell, Olesa i Sant Andreu es van unificar, creant així la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, que actua als vuit municipis del Montserratí.

Tot i que aquest moviment es va fer per necessitat, ha acabat donant fruits molt positius: “En unificar recursos, vam aconseguir tenir més força”, afirma la vicepresidenta. Tanmateix, reconeix que la diversitat de la zona, amb pobles petits i viles grans, va requerir tot un procés d’adaptació.

L’ENTITAT QUE NO S’ATURA
Des de la seva arribada al territori, la Creu Roja no s’ha aturat mai. Actualment, al Baix Llobregat Nord, hi ha 179 voluntaris que atenen un total de 1.273 persones en situació de vulnerabilitat, segons la referent tècnica de l’entitat a la zona, Griselda Sanahuja.

Pel que fa al funcionament, Sanahuja explica que treballen per projectes emmarcats en diferents àrees, que poden anar des de temes d’infància i adolescència fins a accions en centres penitenciaris. Sigui com sigui, afirma que busquen “empoderar les persones”. Per fer-ho, diu, un dels objectius que persegueix la Creu Roja és “atendre de manera transversal”, és a dir, anar més enllà de l’entrega de productes de primera necessitat i afavorir aspectes com la formació.

Celebració amb els socis com a protagonistes

Si els voluntaris són el motor de la Creu Roja, els socis en són el combustible. És per això que l’oficina del Baix Llobregat Nord va aprofitar la celebració del seu 80è aniversari, que va tenir lloc el dia 26 al Centre Cultural de Martorell, per oferir un reconeixement a les persones que en són sòcies des de fa, com a mínim, dues dècades.

En la mateixa línia, la Creu Roja va agrair la col·laboració i el compromís d’altres entitats, com els clubs martorellencs de futbol i de rugby, la secció local de Càritas i Ràdio Martorell.

L’acte, que va incloure una actuació musical i una de dansa, va comptar amb la presència dels representants locals, provincials i autonòmics de la Creu Roja, així com de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

A més, també el dia 26, es va instal·lar al vestíbul del Centre Cultural una exposició. La mostra, formada per uns plafons, explica la història de com es va crear l’entitat a nivell internacional, i ho fa en forma de còmic.