Bates fetes amb bosses d’escombraries a l’Hospital de Martorell. Foto cedida

La situació de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell continua sent preocupant. El centre sanitari de referència al Montserratí ja té 193 casos de coronavirus, dels quals 112 corresponen a membres del personal, segons la darrera actualització de dades que va fer l’Ajuntament ahir al vespre.

Aquesta greu afectació que pateixen els professionals sanitaris es deu, en part, a la manca de material de protecció. Així ho ha denunciat el president del comitè d’empresa de Sant Joan de Déu, Diego López, en declaracions a aquest mitjà: “El més complicat ara mateix és la falta d’Equips de Protecció Individuals (EPIs), concretament de bates impermeables, en tenim molt poques”. De fet, aquest dilluns es van trobar que tenien “sis bates, que en realitat eren bosses d’escombraries, per a quatre professionals durant tota la jornada”. Així, tal com afegeix López, els treballadors dels torns de tarda i de nit sovint es queden sense aquest element. Sigui com sigui, assegura que “el problema va canviant cada dia: quan no falten mascaretes, falten bates”.

Conscient d’això, l’Ajuntament de Martorell ha respost impulsant la producció de bates d’un sol ús a través de la xarxa de voluntariat del municipi, que també ha confeccionat mascaretes i altres elements. Ahir mateix, el consistori va fer arribar EPIs als diferents centres sanitaris del municipi.

PRESSIÓ ASSISTENCIAL ALTA
Pel que fa al nombre de pacients que arriben a l’hospital, López reconeix que “la pressió assistencial continua sent molt alta” i que encara hi ha persones que ingressen a Urgències i no compten amb un llit. Tot i això, explica que aquests dies s’estan derivant pacients a l’Hotel Ciutat, al Sagrat Cor i a altres centres, per tal de descarregar Sant Joan de Déu. “La dinàmica és la següent: quan l’hospital es col·lapsa, diem al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que no podem agafar més gent i llavors es comencen a derivar pacients”, matisa López. Això sí, el president del comitè d’empresa recorda que al centre martorellenc es queden els malalts “de mitjana i alta complexitat”, fet que “accentua més la pressió assistencial”.