La Passió d'Esparreguera

Escena de La Passió d’Esparreguera. Foto: Marc Marín/La Passió d’Esparreguera

Els noms de les poblacions d’Olesa de Montserrat i d’Esparreguera estan estretament vinculats a La Passió, cadascú la seva, és clar. Quasi 600 anys de tradició (no se sap amb exactitud el naixement de cap de les dues ni quina va arribar abans) que encara perduren en les representacions actualitzades de la vida de Jesús de Natzaret.

En el cas de La Passió d’Esparreguera, l’any passat va estrenar una versió en prosa reduïda (té una durada de dues hores i mitja), però sense renunciar a la funció de matí i tarda en vers. Ara ofereix totes dues opcions. Robert Gobern, director escènic de l’espectacle, explica que van decidir-ho així perquè “el públic ha de poder triar”.

Així mateix, Gobern manifesta que no es pot fer el teatre que feien abans, però té molt clar que són els espectadors qui els han d’acabar de dir “com serà”. Això sí, amb les dues tipologies que presenten de La Passió d’Esparreguera han aconseguit l’objectiu que s’havien proposat: tenir més públic i revertir la tendència a la baixa d’assistència dels últims anys.

Pel que fa a La Passió d’Olesa, també va ser l’any passat quan va fer un gran canvi en la seva representació. En el seu cas, feia anys que havia deixat enrere la sessió de matí i tarda, però l’actualització anava per una altra banda: un espectacle nou, una posada en escena renovada i una durada encara més curta, de dues hores i quart.

La renovació engloba tants aspectes que encara es perfilen alguns dels canvis. Xavi Povill, codirector de La Passió d’Olesa, detalla que aquest any han concentrat els esforços especialment a “potenciar els mecanismes emocionals de l’espectacle perquè sigui més colpidor”. Tant és així que diu que a totes les escenes hi ha hagut modificacions. A més, s’han afegit efectes especials i dispositius escènics i s’ha posat especial atenció en la música.

Joan Gil, l’altre codirector, explica que l’actualització “era un rum-rum des de fa molts anys, la reflexió hi era. La Passió d’Olesa sempre ha tingut la necessitat d’anar canviant”. La pandèmia, de fet, va ser l’excusa perfecta per repensar la representació i crear la nova dramatúrgia, que els seus responsables van anar provant i que, asseguren, encara li queda camí per recórrer.

Respecte, estima i agraïment

Les dues Passions, la d’Olesa i la d’Esparreguera, són diferents i cadascú dels seus membres assegura que la seva és la millor. Responen amb riures tímids sobre la possible rivalitat i treuen ferro a la competitivitat. Però, encara que potser no ho saben, o no ho voldrien reconèixer mai, apel·len als mateixos sentiments (relacionats amb el respecte a la tradició, l’estima pel que fan i l’agraïment per tot el que els ha ensenyat) i en ambdós casos són conscients de la importància que La Passió, totes dues, evolucioni.

“T’adones que és el fruit de l’esforç de generacions. Sents que som hereus d’una cosa que hem creat i hem mantingut viva”, diu Povill. “És una responsabilitat que et ve donada”, argumenta Gobern. “Tu hi ets de pas. La societat evoluciona i els canvis els faran uns altres”, afegeix. Gil, en la mateixa línia, opina que “la pervivència de la tradició és que s’adapti als nous temps”. Tots tres coincideixen que els que vindran després milloraran el que han fet ells i que està bé que sigui així.

La majoria de les 800 persones que col·laboren de manera voluntària en cadascuna de les dues Passions en formen part des de ben petits, alguns des d’abans d’arribar al món. La tradició del poble és sovint familiar i d’aquí neix el respecte cap a ella, així com la voluntat de transmetre la seva essència. Molts d’ells s’han professionalitzat en el món del teatre arran de la seva participació a La Passió, que els va fer descobrir les arts escèniques i, més endavant, els va donar una oportunitat, també, per posar en pràctica la seva pròpia passió.

Quan anar a veure les passions?

  • La Passió d’Olesa es representarà fins a l’1 de maig. Les sessions del dissabte es fan a les 18 h i les dels diumenges a les 11 h.
  • La Passió d’Esparreguera portarà a escena la tipologia tradicional fins al 7 d’abril. Després, fins a l’1 de maig, es podrà gaudir del nou format reduït.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram