El programa inclou activitats virtuals i presencials. Foto: Isidre Munés i Magda Puig

La Festa Major d’Esparreguera arrencarà aquest dissabte amb un programa híbrid que combina propostes virtuals, activitats al carrer –se’n faran a tots els barris per evitar aglomeracions– i espectacles en espais tancats amb aforament limitat. L’organització d’aquesta celebració atípica ha anat a càrrec del Comissionat de Cultura, un òrgan constituït el passat mes de maig, format per representants de l’Ajuntament, d’entitats locals i d’institucions culturals, així com per professionals del sector.

Malgrat les restriccions que suposa preparar una festa en el món postcoronavirus, ni el consistori ni la Federació d’Entitats de Cultura Popular Tradicional Catalana d’Esparreguera, la Fede, han volgut renunciar als pilars de la celebració. Així, no hi faltaran l’Ensierru o el Cercagallines, dos dels actes principals de la Llagastada de la Colla de Diables, però tampoc les propostes teatrals i musicals. En aquest sentit, destaca el concert presencial de The Papa’s and the Popo’s o el vermut musical amb Ferran Palau via YouTube.

D’altra banda, el Sopar Solidari s’ha reconvertit en la seva sisena edició per adaptar-se a la nova normalitat. En comptes de fer-se un gran sopar, aquest cop hi haurà tiquets solidaris per bescanviar per un menú a un dels restaurants participants.

UN PREGÓ REIVINDICATIU
Una altra novetat d’enguany és que el pregó, que es farà el dia 10 al Teatre de La Passió, servirà per donar visibilitat al col·lectiu LGTBI, ja que anirà a càrrec de l’activista transsexual Sofia Bengoetxea. Aquesta barcelonina és membre de l’Associació Generem!, que dona veu a les diferents identitats i expressions de gènere, sovint oblidades i menystingudes per diversos sectors de la societat.

La participació de Bengoetxea en la Festa Major és una mostra més del compromís del municipi amb el col·lectiu LGTBI, que ja va quedar demostrat amb la resposta a l’agressió homòfoba que hi va haver el mes de febrer a la discoteca LTN. De fet, per aquesta reacció, l’Observatori contra l’Homofòbia va atorgar a l’alcalde Eduard Rivas un dels Premis 17 de maig.