L’alcalde Enric Llorca al seu despatx, en una imatge de 2019. Foto: Arxiu

Enric Llorca renunciarà a l’alcaldia de Sant Andreu de la Barca dijous vinent al Ple. Ell mateix ho ha avançat a La Vanguardia i ho ha acabat de confirmar amb un missatge a les xarxes socials: “Ha estat un plaer i un orgull haver treballat amb dedicació i vocació per la meva ciutat. Comencem una nova etapa”, ha dit.

El socialista es va presentar per primer cop a les eleccions municipals de Sant Andreu l’any 1995, quan va accedir a l’alcaldia. D’això, en fa 26 anys. En tot aquest temps ha combinat el càrrec amb la feina de metge de família, que ha exercit al CAP de l’avinguda Constitució des del 1992 fins ara. Als seus 67 anys (va néixer a Barcelona el 6 de maig de 1954), ha decidit deixar la política, però no la medicina. Ho ha explicat al mateix mitjà, on ha reconegut que no marxa ara del CAP per la cinquena onada de la pandèmia.

Que aquest seria l’últim mandat de Llorca com a batlle de Sant Andreu era fàcil d’intuir. L’hauria acabat amb 69 anys i, de fet, ell mateix havia dit que “probablement” ho seria en una entrevista a Línia Nord l’any 2019. Però el que segurament no s’imaginava ni ell ni ningú aleshores era que ho deixaria a l’equador del mandat.

La pista més clara que això podia passar ens la va donar el passat 29 d’abril, quan va renunciar al càrrec de diputat delegat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona per “motius personals”.

Un últim any difícil

La pandèmia, evidentment, ha fet estralls en els seus dos àmbits professionals. En el polític, va protagonitzar el maig de 2020 un moment molt polèmic en declarar persona ‘non grata’ l’aleshores consellera de Salut, Alba Vergés, així com qui era director del Servei Català de Salut (CatSalut), Adrià Comella, i gerent de CatSalut a l’Àmbit Metropolità Sud, Joan Puigdollers. Llorca va prendre aquesta dràstica decisió després que el Departament de Salut no autoritzés l’entrada en funcionament de l’hospital de campanya del poliesportiu municipal ni l’ús de l’Hotel Bristol com a hotel medicalitzat, dos espais que el batlle havia ordenat habilitar per descongestionar la sanitat pública.

A finals de l’any passat, Llorca es va haver d’enfrontar a una altra polèmica. El principal partit de l’oposició, Fem Sant Andreu (ERC i Vecinos por el Cambio), va posar damunt la taula una possible irregularitat en les retribucions que rebia l’alcalde per assistir als òrgans col·legiats de l’Ajuntament. Finalment, el batlle va acceptar les crítiques i es va abaixar aquestes retribucions, però Fem va decidir portar el cas igualment a l’Oficina d’Antifrau de Catalunya el març passat. De moment, no se n’ha sabut res més.

Set eleccions guanyades

Sigui com sigui, Llorca serà recordat com l’alcalde que més anys ha governat Sant Andreu. Ha guanyat ni més ni menys que set eleccions municipals, i qui sap si n’hauria guanyat unes vuitenes. El soterrament de les vies d’FGC, la inauguració del Teatre Núria Espert o la creació de quatre escoles bressols són alguns dels fets que destaca Llorca dels seus anys al capdavant de l’Ajuntament.

La seva renúncia es farà efectiva en la sessió plenària del dia 29, mentre que el dia 31 se celebrarà el ple d’investidura del seu substitut, del qual encara no se sap el nom.

Sant Andreu declara persona non grata la consellera Vergés

Llorca s’abaixa finalment les retribucions i els regidors es congelen el sou
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram