El PAS ofereix vuit concerts durant tres caps de setmana, del 5 al 20 de juliol. Foto: Ajuntament de Martorell

Nits d’estiu, bona música i un entorn privilegiat. Aquesta és la combinació que, des de fa sis anys, ofereix el festival Pont a les Arts Sonores de Martorell, el PAS. Durant els tres primers caps de setmana de juliol, el Pont del Diable, símbol martorellenc per excel·lència, esdevé l’escenari d’una programació musical variada, de qualitat i cada cop més internacional.

Després dels dos concerts inicials del cap de setmana passat –el de l’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona i el de Maruja Limón– el PAS 2019 comptarà, aquest divendres, amb l’actuació de Luísa Sobral. Es tracta d’una de les cantautores més importants de Portugal i és coneguda arreu per ser la compositora de la cançó ‘Amar pelos dois’, amb la qual el seu germà, Salvador Sobral, va guanyar Eurovisió 2017. L’artista portuguesa arribarà a Martorell amb el seu cinquè àlbum, ‘Rosa’, una proposta que, segons el tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Ricard Pardo, té un “caràcter intimista que encaixa perfectament amb l’entorn del PAS”.

Monica Green, cantant estatunidenca establerta a Barcelona des de fa 30 anys, pujarà a l’escenari del PAS l’endemà, dissabte dia 13. Green ha explicat a Línia Nord que, acompanyada de la seva banda, oferirà als espectadors una actuació enèrgica, que els permetrà “oblidar els seus problemes i desconnectar de tot”. A més, s’ha mostrat molt contenta d’actuar a la vora del Pont del Diable: “És un lloc idíl·lic, per la proximitat amb el públic i l’entorn natural”.

RITME CUBÀ I TALENT FRANCÈS
El darrer cap de setmana del festival engegarà el dia 19 amb un dels plats forts del cartell d’enguany: el Grupo Compay Segundo. Aquesta formació, dirigida pel fill del desaparegut Compay Segundo, manté viu l’esperit del mític músic cubà amb cançons com ‘Chan Chan’, de Buena Vista Social Club. Segons han afirmat a aquest mitjà, els membres del grup consideren que els uneix “una amistat entranyable” amb el públic català i que és “un honor” portar a Martorell els ritmes cubans.

L’encarregada de cloure la sisena edició del PAS, el dia 20, serà la francesa Flore M, que oferirà una bona dosi de blues i soul. La cantant confessa que va riure quan va saber que interpretaria temes amb missatges religiosos, precisament, al Pont del Diable. Bromes a part, afirma que es deixarà “la veu i el cor en cada cançó” i que interpretarà clàssics i cançons originals.

PER ALS INFANTS, EL PETIT PAS
Amb l’objectiu de “fer arribar la música a tots els sectors de la població” i, concretament, als més petits, l’Ajuntament de Martorell i la Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil del municipi han organitzat, per segon any consecutiu, el Petit PAS.

Aquesta iniciativa suposa la incorporació de dues propostes familiars al programa del festival. Així, el dia 13 al vespre, la canalla podrà gaudir de l’espectacle ‘Donem-li la volta al cos’, a càrrec del grup d’animació musical Xiula, amb ritmes que aniran des del reggae fins al pop rock. D’altra banda, el dia 20 a la nit, la banda Xics’N’Roll introduirà els infants en el món del rock, tot repassant els grans clàssics de la història, que portaran bons records als pares i mares.

UN ANY DE FEINA AL DARRERE
No és cap secret que per organitzar un festival com el PAS cal temps i esforç. Com a tècnic de Cultura del consistori martorellenc, Ricard Pardo ho confirma: “L’endemà d’acabar una edició, ja has de començar a pensar en la següent”.

Un dels aspectes que més dificulta l’organització és la complicada agenda que acostumen a tenir els artistes, sobretot els internacionals. Per això és una gran fita que tres dels vuit concerts programats siguin de cantants i grups vinguts de Cuba, França i Portugal. Aquesta diversitat ajuda a assolir un dels objectius que, segons Pardo, té el festival: proposar una “programació eclèctica que pugui atreure tots els públics”. A més, Pardo recorda que les propostes del PAS, siguin més o menys conegudes, sempre mantenen una gran qualitat, de manera que no és habitual trobar-les en festivals gratuïts com aquest.

El Pas Lounge, per sopar i beure

El festival incorpora, per tercer any consecutiu, el PAS Lounge. Es tracta d’una oferta de restauració que inclou, d’una banda, ‘food trucks’ amb productes de la zona i, de l’altra, un espai on poder degustar begudes com el PAS Violetes o el PAS Mango, elaborades amb ginebra.