Els investigats van rebre el suport de diversos veïns i coneguts a la Ciutat de la Justícia, just el mes que es commemora el primer aniversari de l’1-O. Foto: Twitter (@miquel_sola)

Durant aquest mes d’octubre, els alcaldes de tres municipis del Baix Llobregat Nord han estat citats a declarar davant la Fiscalia Provincial de Barcelona com a investigats pel referèndum de l’1 d’octubre. Es tracta de l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; l’alcalde de Castellví de Rosanes, Joan Carles Almirall, i l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon. Tots tres formen part de la llista dels 712 batlles investigats per aquests fets, a la qual també apareix l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, tot i que de moment no ha rebut la citació.

El primer citat va ser Solà, que va comparèixer davant la Guàrdia Civil a instàncies de la Fiscalia el dia 16 d’octubre, investigat per suposada desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. En declaracions a Línia Nord, l’alcalde de Collbató es mostra tranquil: “No em sento culpable de res, tinc la consciència molt tranquil·la i ho tornaria a fer si calgués”. Això sí, assegura que tot plegat és “indignant, perquè és una causa política, no judicial”.

Una setmana després, el dia 23, l’alcalde de Castellví va comparèixer com a investigat pels mateixos càrrecs que el seu homòleg collbatoní. Quan va rebre la citació, Almirall va manifestar a través de les seves xarxes socials que se sentia “decebut amb un estat espanyol que no ha volgut dialogar”. Després de la compareixença, el batlle va fer servir el mateix mitjà per insistir en aquesta idea: “Sempre obert a parlar amb tothom, sempre he reclamat diàleg”.

Finalment, el dia 26 va arribar el torn de l’alcaldessa d’Olesa, investigada com a presumpta autora d’un delicte de desobediència. Seguint les recomanacions del seu advocat, nomenat per l’Associació Catalana de Municipis, Puimedon es va acollir al dret a no declarar davant el jutge. A la sortida de la Fiscalia, la batllessa va parlar amb l’emissora municipal olesana i altres mitjans, i va assegurar que se sentia tranquil·la perquè “tots els organismes internacionals estan a favor del dret a decidir”.

Tot plegat s’ha produït arran de la reactivació de la investigació contra els alcaldes que van donar suport al referèndum.

 

Els alcaldes reben
l’escalf de la ciutadania

Miquel Solà, Joan Carles Almirall i Pilar Puimedon no han estat les úniques persones del Baix Llobregat Nord a acudir a la Ciutat de la Justícia durant aquest mes. Un gran nombre de veïns i veïnes de Collbató, Castellví i Olesa es van desplaçar els dies 16, 23 i 26 per acompanyar els seus alcaldes i fer-los sentir tot el seu suport. Aplaudiments i crits de “no estàs sol/a” van ser la banda sonora amb què els investigats van entrar i sortir de la Fiscalia. A més, tots tres van comptar amb l’escalf d’altres companys del món de la política. És el cas de Joan Josep Nuet, exmembre de la mesa del Parlament i actual coordinador general d’EUiA, que va fer costat a Puimedon.

Els tres batlles es van mostrar emocionats i agraïts pel suport moral i presencial rebut per part dels veïns i veïnes dels seus pobles. En aquest sentit, l’alcaldessa d’Olesa va voler recordar en declaracions a l’emissora municipal que “el 80% de la ciutadania de Catalunya està a favor del dret a fer una consulta democràtica”.