Reunió de la presidenta de la Diputació amb representants municipals. Foto: Òscar Ferrer/Diputació de Barcelona

Tots els ajuntaments del Montserratí, excepte el de Castellví de Rosanes, han rebut una carta d’Endesa en què se’ls demana que paguin la meitat del deute que tenen les famílies vulnerables. La companyia avisa que, si no ho fan abans de l’1 d’octubre, tallarà el subministrament elèctric als usuaris afectats.

Es tracta d’una advertència que han rebut prop de 400 consistoris catalans i que ha generat rebuig i respostes contundents. En una reunió de la Diputació de Barcelona amb els representants municipals, celebrada el dia 4, la presidenta Núria Marín va demanar als assistents que no paguessin “absolutament res a Endesa” i els va instar a “treballar conjuntament”. L’endemà, el Govern, les quatre diputacions i les entitats municipalistes van enviar una carta a Endesa recordant que, segons la Llei catalana 24/2015, les companyies elèctriques no poden tallar la llum a les persones en situació de pobresa energètica. Així, la missiva demana a la companyia que retiri “l’amenaça” i que segui a negociar els convenis que han de resoldre la situació.

RESPOSTA DEL MONTSERRATÍ
Els alcaldes d’Abrera, Castellví, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu i Sant Esteve van assistir a la reunió del dia 4.

Els set batlles van criticar el “to amenaçant” de la carta d’Endesa i van voler tranquil·litzar la ciutadania, tot defensant la llei catalana. En aquest sentit, Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu –municipi amb 139 famílies afectades– va assegurar que “a ningú de la ciutat se li tallarà la llum”. D’altra banda, els alcaldes van qüestionar la forma d’actuar de l’empresa, “contrària a totes les dinàmiques normals”, segons el batlle olesà, Miquel Riera. De fet, Riera també va posar en dubte que la xifra reclamada al seu municipi –75.422 euros de deute entre les 113 famílies afectades– sigui real.

Per la seva part, el consistori esparreguerí ha volgut recordar que al seu municipi hi ha un precedent prou significatiu. Fa dos anys va interposar una demanda contra Gas Natural “per un fet similar” i ha estat resolta de manera favorable per a l’Ajuntament i les famílies.

COLLBATÓ VOL CONDONACIÓ
El dia 5, Collbató i una cinquantena de municipis es van reunir a Terrassa per abordar la situació des d’una perspectiva diferent. Mentre que a la trobada de la Diputació es va suggerir que la Generalitat es fes càrrec de la meitat del deute, els representants reunits a Terrassa van signar una declaració exigint a Endesa la condonació del deute de les famílies vulnerables.