Del taronja al vermell. Aquest és el canvi de color que ha fet el Montserratí respecte a les eleccions al Parlament del 2017 si es mira el nombre total de vots. El 14 de febrer, la candidatura de Salvador Illa va ser escollida per 13.597 veïns dels municipis de la zona, l’equivalent al 28,3% dels votants. ERC va ser la segona força més votada, amb 10.845 paperetes (el 22,6%). Tot plegat, amb una caiguda de la participació de trenta punts, passant del 84% d’aquell 21-D al 54% d’aquest 14-F; és a dir, més de 27.500 electors es van quedar a casa diumenge, segurament condicionats per la pandèmia, però també per la desafecció.

ENSOPEGADA HISTÒRICA DE Cs
Sigui com sigui, la foto final que van deixar al Montserratí els comicis de fa tres anys i escaig sembla ara ciència-ficció. En aquell moment, Ciutadans va arrasar a tots els municipis excepte a Collbató, i va ser l’opció triada pel 29,8% dels votants. Des d’aleshores fins ara, la formació s’ha desplomat: ha caigut fins al 6,8%. Una autèntica patacada que ha beneficiat, en part, el PSC. El 2017 va ser la tercera força a la zona amb el 17,2% dels vots, de manera que en aquest temps ha augmentat més de 10 punts. Aquesta victòria s’explica sobretot pel triomf de Salvador Illa a les poblacions amb més habitants: Martorell i Sant Andreu de la Barca.

4.338 persones van dipositar la papereta de Vox a les urnes: la ultradreta va obtenir el 9% dels vots

Però l’ensopegada de la llista de Carlos Carrizosa ha permès també la irrupció amb força de l’extrema dreta. Vox va ser la quarta opció dels veïns del Montserratí el 14-F, que li van donar 4.338 vots (9%). On més paperetes va obtenir va ser a Sant Andreu i a Abrera, on els d’Ignacio Garriga van ser el tercer partit més votat.

ERC MANTÉ LA POSICIÓ
La formació que ha mantingut la posició des de les darreres eleccions ha estat ERC, que segueix en un còmode segon lloc. En percentatge de vot, el partit ara liderat per Pere Aragonès ha millorat, passant del 21,4% al 22,6%. I és que, el 2017, va vèncer només a Collbató i va ser la segona opció a cinc municipis, mentre que ara s’ha emportat quatre victòries i quatre segones posicions.

Seguint amb els partits independentistes, la candidatura de Junts per Catalunya, liderada per Laura Borràs, ha obtingut el 12,6% dels suports al Montserratí, un territori que, com tot el país, ha estat testimoni de la desfeta del PDeCAT. D’altra banda, la CUP, ara amb Dolors Sabater al capdavant, no acaba de convèncer a la zona i ha quedat en setena posició, amb el 4,8%.

54% va ser la participació mitjana al Montserratí el 14-F, trenta punts menys que el 21-D

Pel que fa a la candidatura de Jèssica Albiach, En Comú Podem, el seu percentatge de vots ha estat del 7,5%, aguantant però no superant expectatives. Per la seva part, el PP d’Alejandro Fernández ha vist caure els seus vots fins a un escàs i decebedor 3%.

En definitiva, el Montserratí ha seguit una tònica força semblant a la de Barcelona i l’àrea metropolitana en aquestes eleccions catalanes, on s’ha tenyit de vermell per nombre de vots però no per pobles. En això últim hi ha hagut un empat amb ERC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram