Oriol Francesch, de Moviment Veïnal, va presentar la moció. Foto: Ajuntament

El Ple d’Olesa de Montserrat ha rebutjat una moció de la plataforma Moviment Veïnal d’Olesa que demanava aturar provisionalment el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) i organitzar a una consulta popular al respecte. La proposta, sotmesa a votació en la sessió del 26 de novembre, només va rebre el suport de la CUP, mentre que el Bloc Olesà, JxCat, el PSC i Ciutadans hi van votar en contra i ERC s’hi va abstenir.

L’alcalde Miquel Riera va dir que paralitzar el POUM suposaria un retrocés i “tirar per terra tot el temps i els diners invertits en el procés participatiu”, a més d’allargar la vigència del pla general d’ordenació urbana de 1993, “un pla expansiu, dens i amb carències”. Es tracta d’un posicionament compartit per la majoria de regidors, que també van lamentar que Moviment Veïnal qüestionés els processos de participació iniciats el 2015 per crear un nou POUM.

El regidor d’ERC Jordi Parent es va mostrar a favor de fer canvis en aquests processos, però va defensar la legitimitat de la feina feta fins ara. Des de la CUP, Marc Guevara va reconèixer que fer una consulta sobre tot el POUM “seria molt complex”, però va proposar fer-la sobre dos punts concrets: la creació de la Ronda Nord i la urbanització de la riera de Can Carreras.

Malgrat el rebuig a la moció, Carles Juaní, de Moviment Veïnal, destaca el sol fet d’haver-la presentat després de recollir 565 signatures (segons el consistori, només se’n van poder validar 444): “Feia un any que ho volíem fer”. Tot i això, lamenta que es doni continuïtat a un model que, diu, “aposta pel ciment i elimina les zones verdes”.

El Ple va donar llum verda a una moció de suport als estudiants de ‘La pública a judici’, una en defensa de la unitat del català i una a favor del poble sahrauí.